Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

”Piekarnictwo” Frédérica Lalosa, czyli absolutny książkowy must have

dodano , Redakcja AU

Na rynku francuskim właśnie ukazała się publikcja z miejsca nazywana biblią dla debiutujących piekarzy autorstwa znanego i cenionego mistrza - Frédérica Lalosa.

Frédéric Lalos jest piekarzem, który od przeszło 20 lat dostarcza pieczywo na stoły Francuzów i wychowuje następne pokolenia piekarzy – rzemieślników. Właśnie wyszła jego niemalże monumentalna książka „Piekarnictwo” (tytuł oryginalny „La boulangerie”), gdzie dzieli się swoją wiedzą na temat wypieku chleba, jego surowców oraz rodzajów pieczywa począwszy od klasycznych bochenków, a kończąc na oryginalnych recepturach. W książce znajduje się aż 140 przepisów. 

 


Spełnione marzenie

Frédéric Lalos już jako mały, 4-5 letni chłopczyk mówił, że zostanie piekarzem. Marzenie nie minęło mu z wiekiem, co nie spotkało się z entuzjazmem rodziców przyszłego mistrza piekarnictwa. Ambitny i uparty Lalos dopiął jednak swego. Dostał się do prestiżowej i szanowanej cukierni/piekarni „Lenôtre”, gdzie uczył się zawodu. Wspomniana cukiernia  założona została przez Gastona Lenôtre – guru francuskiego cukiernictwa i piekarnictwa. Lalos brał udział w licznych konkursach, a do konkursu na najlepszego rzemieślnika – piekarza przygotowywał się wyjątkowo starannie. Cel osiągnął w 1997 roku stając się najmłodszym w historii konkursu zwycięzcą. Ten tytuł - najmłodszego zwycięzcy -  stał się jego znakiem rozpoznawczym i często jest podawany w prasie w licznych artykułach na temat Frédérica Lalos.  

 „Le Quartier du Pain”

Po otrzymaniu nagrody, w 2001 roku wraz ze swoim wspólnikiem Pierre-Marie Gagneux założył sieć piekarni o nazwie „Le Quartier du Pain” („Dzielnica Chleba”) z wysokiej jakości asortymentem i piekarnię „Lalos Paris” (powstałą  w 2012 roku).  W 2019 panowie sprzedali swoje sklepy, zachowując jedynie „L’atelier Lalos” z siedzibą w Sèvres. Atelier dostarcza pieczywo pod prestiżowe adresy paryskie. Sam Frédéric niedawno, bo we wrześniu tego roku, otworzył piekarnię w malutkim miasteczku Soucé (166 mieszkańców), gdzie od kilkunastu lat ma drugi dom i tam ma zamiar oddawać się swojej największej pasji: wypiekowi chleba.

 

 

Książka „La Boulangerie” została wydana przez francuskie wydawnictwo „EPA”, rok wydania 2021. 

Kup książkę >>> KLIK!


Tekst: Katarzyna Szarek