Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Konkurs na najlepszą pralinę - zgłoś swój udział!

dodano , Redakcja AU

Jak smakuje przedwiośnie? Czym przełamać czekoladę, by nadać pralinie orzeźwiającego i lekkiego charakteru? Takie zadanie czeka uczestników, którzy wezmą udział w Mistrzostwach Polski na pralinę podczas SweetTARGów 2022.

Od 19 do 21 marca 2022 roku w Katowicach odbędzie się 11. edycja SweetTargów - targów cukierniczych, piekarniczych i lodziarskich. Oprócz prezentacji trendów i nowinek z branży, wydarzenie będzie pełne konkursów, pokazów i atrakcji. Po raz pierwszy na SweetTargach zagości Salon Czekolady – ekskluzywna strefa prezentująca najlepszych twórców, rzemieślników i producentów czekolady. Jednym z najważniejszych imprez Salonu oraz samych targów będą ogólnopolskie Mistrzostwa na Pralinę. Temat przewodni konkursu brzmi: "Czekoladowe przedwiośnie" 

 


Konkurs adresowany jest zarówno do profesjonalistów jak i pasjonatów, którzy opanowali sztukę ręcznego temperowania czekolady i tworzenia wysokiej jakości konfekcji czekoladowej. Start w konkursie jest indywidualny. Do wygrania nagrody rzeczowe od marek Callebaut oraz ICAM, a także vouchery na szkolenia do Akademii Czekolady.

Każdy z uczestników na miejscu przygotowuje nadzienia oraz temperuje (ręcznie lub przy użyciu mikrofali) czekoladę do oblania. Pralina może być z formy lub krojona. W sumie musi powstać 8 sztuk praliny o gramaturze nie przekraczajacej 20 g (każda). 

Konkurs odbywa się w dwóch etapach. Etap I, czyli eliminacje polegają na przesłaniu drogą mailową receptury oraz karty zgłoszeniowej do pobrania na stronie organizatora. Spośród nadesłanych zgłoszeń jury wyłoni następnie uczestników finału, który odbędzie się w czasie SweetTargów w Katowicach w Międzynarodowym Centrum Kongresowym.  

Wydarzeniu patronuje redakcja Mistrza Branży.

Więcej informacji na stronie >>> https://www.sweettargi.fairexpo.pl/start/konkursy/