Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Najlepszy croissant we Francji!

dodano , Redakcja AU

Adrien Ozaneaux z piekarni Aux Délices d'Epinay wygrał ogólnokrajowy konkurs na słynnego rogalika.

Najlepszego croissanta we Francji wypieka Adrien Ozaneaux z niewielkiej miejscowości Épinay-sur-Orge, niedaleko Paryża. Tak zadecydowała 27 października bieżącego roku komisja  „Państwowej Konfederacji Francuskiego Piekarnictwa i Cukiernictwa” („Confédération Nationale de la Boulangerie Pâtisserie Française”) na czele z Bernard Zabée, wiceprzewodniczącym do spraw jakości we wspomnianej organizacji. Jury oceniało wypieki 19 kandydatów dopuszczonych do konkursu. Kryteria, jakie brano pod uwagę jeśli chodzi o „croissant au beurre” (maślany croissant) to były 1) jakość wypiekania produktu, 2) kształt 3) jego smak i zapach oraz 4) tekstura z listkowaniem. Piekarze mieli do dyspozycji 5 godzin na przygotowanie croissantów. 28 - letni  Adrien Ozaneaux pracuje w piekarni „Aux délices d’Épinay”, jest absolwentem paryskiej szkoły „Ferrandi”, nazywanej  gastronomicznym Harvardem.  Po wygraniu konkursu, w soboty Ozaneaux musiał zwiększyć produkcję croissantów ze zwyczajowych 200 do 500!

 

 

Jaki jest sekret idealnego croissanta?  - Aby zrobić dobrego croissanta, musisz najpierw dobrze zagnieść ciasto, tak by się nadmiernie nie nagrzało, wyjaśnia  i dodaje. - Następnie należy go odstawić na co najmniej 12 godzin, uważając, aby ciasto zbyt nie fermentowało. Konieczne jest też użycie dobrego francuskiego masła. Tekstura powinna być jednorodna. Dokładnie krojone i zwijane rogaliki są następnie pieczone przez 16 do 17 minut w piekarniku w temperaturze 215 °C. Trochę wyższej, jeśli jest to piec konwekcyjny - tłumaczy 28- letni laureat, któr ywcześniej wygrywał już konkursy regionalne na croissanta.

 

źródło: https://www.leparisien.fr/ 

KS