Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Zmarł Ado Campeol, twórca tiramisu

dodano , Redakcja AU

Ado Campeol, włoski restaurator nazywany przez włoskie media “ojcem tiramisu”, zmarł w Treviso w północnych Włoszech 30. października. Miał 93 lata.

Campeol był właścicielem Le Beccherie, rodzinnej restauracji otwartej w 1939 roku, gdzie ponad 50 lat temu powstał słynny deser. Receptura tiramisu została wymyślona przez żonę restauratora, Albę Di Pillo i szefa kuchni Roberta Linguanotto. 

Po latach Linguanotto opowiedział, że deser powstał przypadkiem, jako efekt błędu podczas przygotowywania lodów waniliowych. Przypadkowe połączenie roztartych z cukrem żółtek z serkiem mascarpone okazało się wyśmienite. Linguanotto i Alba Di Pillo do kremu dodali biszkopty nasączone kawą. Deserowi nadano nazwę tiramisu - od „tireme su”, co w języku włoskim znaczy „popraw mi humor”, „podnieś mnie na duchu”. 

 


Tiramisu zostało wprowadzone do menu restauracji w 1972, stało się kultowym deserem nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. Twórcy nigdy nie opatentowali jego receptury. Wiadomo jednak, że ta oryginalna nie zawierała alkoholu - rumu czy marsali.  Dopiero z czasem pojawiły się wersje z rumem bądź innym trunkiem. Recepturę tiramisu po raz raz pierwszy udostępniono w 1981 roku, a w 2010 została ona zarejestrowana we Włoskiej Akademii Kuchni. Jak ważne to było nazwisko w światowym cukiernictwie świadczy fakt, że wszystkie media na świecie wspomniały o odejściu Ado Campeola.