Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Niech owoc rozgości się w cukierniach!

dodano , pgd, materiał promocyjny

Sezonowe owoce są najsmaczniejsze. Wiosna i lato to pory roku, gdy mamy szeroki wybór pysznych polskich owoców. I to właśnie z nimi kojarzymy letnie wypieki, znakomite owocowe placki, wykwintne tarty czy ciasta z kremem i galaretką.

Sezonowe menu cukiernicze z opcją owocową to zawsze dobry wybór; szansa na wykorzystanie tego unikatowego momentu i zmienną, przyciągającą klientów ofertę. Niech to będzie owocny sezon!

Sezon na polskie owoce rozpoczyna się w maju wraz z pojawieniem się soczystych słodkich czerwonych truskawek, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również kusząco pachną i potrafią uświetnić każdy deser. W maju możemy też kupić agrest i rabarbar. Agrest wyróżnia się meszkiem na owocach, lekko twardą skórką i słodko-kwaśnym smakiem, który doskonale orzeźwia w upalne dni. Wyjątkowy aromat agrestu razem z kruchym ciastem stanowi idealny letni deser. Rabarbar zaś ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak, jest różowy, czerwony lub zielony. Im czerwieńszy, tym słodszy smak. Ciasto z rabarbarem to pyszny deser, który możemy pamiętać z najmłodszych lat.

 

 

Czerwiec kojarzymy głównie z morelami, owocami leśnymi i wiśniami. Morele cenione są ze względu na smak, idealnie nadają się jako dodatek do ciast czy deserów. Owoce leśne zachwycają wspaniałym aromatem i zapachem, przywodząc na myśl las. Ich smak wzbogaca wiele potraw, przede wszystkim znakomitych wypieków. Z kolei pyszne kwaskowo-słodkie wiśnie sprawiają, że desery z ich użyciem zachwycają wykwintnością.


 


W lipcu nastaje czas na zbiory gruszek, brzoskwiń czy czarnej porzeczki. W kuchni soczystą gruszkę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jej słodki posmak idealnie nadaje się do deserów, doskonale komponując się np. z gorzką czekoladą. Brzoskwinie to soczyste, słodkie pomarańczowe owoce, które są smakowitym dodatkiem do ciast wykorzystywanym również jako dekoracja. Zatopione w biszkoptowym lub kruchym cieście porzeczki smakują rewelacyjnie. Ich kwaskowaty aromat doskonale przełamuje słodycz. Ciasto z czarną porzeczką to gwarancja udanego orzeźwiającego deseru.
Sierpień, wrzesień to czas jabłek i śliwek. Jabłka to najbardziej znany polski owoc i jeden z najpopularniejszych dodatków do ciast. Istnieje wiele odmian, które doskonale nadają się do szarlotek, strudli, drożdżówek. Śliwki są wyśmienitym owocem sezonowym, ich skórka jest ciemnofioletowa, a miąższ soczysty, zwięzły, cierpkawy. W deserach idealnie komponują się z orzechami, serem czy czekoladą.

Każdy kolejny miesiąc w okresie od maja do sierpnia to szansa, by sięgnąć po nową odmianę owocu i wykorzystać go do komponowania ciast. Bez względu na rodzaj, zawsze warto sięgać po sprawdzone rozwiązania. Zarówno placek, jak i ciasto kremowe z świeżymi lub mrożonymi owocami czy nadzieniami owocowymi to dobry wybór, warto jednak zadbać o właściwe połączenia smaków i struktur.


Naszą owocową ofertę warto też dobrze wyeksponować. Promocja ciast sezonowych, na przykład w formie miesięcznego kalendarza, ułatwi klientom „nawigację” i sięganie po co rusz nowe propozycje ciast w owocowych wariantach.

Szukasz pomysłu na owocowe ciasta? Zapraszamy do zapoznania się z naszymi recepturami podzielonymi na miesiące według sezonowej dostępności. Oferujemy też materiały do punktu sprzedaży, więc koncept jest gotowy do wdrożenia.

Niech owoc będzie z tobą!


Masz pytania? Skontaktuj się z nami: marketing@pgd.biz.pl
zobacz katalog >