Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kulicz - tradycyjna babka z Rosji

dodano , Redakcja AU

Poznaj recepturę laureatki II miejsca w konkursie Wielkanoc z Jajem, Julianny Bednarczuk.

Uwaga wstępna -  żeby uzyskać efekt marmurkowy, ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżkę kakao. Przy formowaniu jasne i kakaowe ciasto dzielić na 2 części, rozwałkowując osobno, smarować masłem i posypywać bakaliami, nakładając jeden na drugi, zwijać, przecinać (jak w przepisie poniżej).


Kulicz-cruffin
Składniki:
400 g mąki luksusowej
200 ml mleka
15 g drożdży
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka masła
skórka otarta z małej cytryny
ziarenka z laski wanilii


dodatkowo:
150 g miękkiego masła
400 g mieszanki bakaliowej (rodzynki, żurawina, pokrojone morele i śliwki)
150 ml rumu

 


Bakalie zalać rumem, odstawić na kilka dni. Mleko mocno podgrzać, wsypać 2/3 szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie byłogrudek. Ostudzić. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką z cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać łyżkę masła i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryte ściereczką na godzinę (powinno co najmniej podwoić objętość). Bakalie osączyć z rumu, oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę, podzielić na 2-3 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt ok 20x30cm, posmarować miękkim masłem, posypać bakaliami, zwinąć w roladę. Roladę przeciąć wzdłuż, zostawiając ok 3cm, każdą połowę zwinąć, robiąc ślimaka. Zawinięte "ślimaki" ułożyć jeden na drugim i włożyć do wysokich forem. Formy przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania - ciasto powinno wyrosnąć prawie trzykrotnie (u mnie rosło 1,5 godziny). Nagrzać piekarnik do 170stC, na dno ustawić naczynie z gorącą woda, żeby wytworzyła się
para. Wstawić formy z ciastem, piec ok 30-35 minut. Po upieczeniu kulicze pozostawić na 10 minut w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce przykryte ściereczką. Kulicze można posypać cukrem pudrem lub polukrować.