Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kolorowo, aromatycznie i naturalnie - torty w 2021

dodano , Redakcja AU

Tortowy trend 20201? Czysta etykieta! Klienci nie chcą rezygnować z pięknych, kolorowych tortów. Ale jeszcze bardziej chcą by tort był w pełni naturalny.

Bez względu na to jaka będzie modna kolorystyka, dekoracje i smaki tortów w tegorocznym sezonie, najważniejszy jednak jest jedno - tort ma być naturalny. Najlepiej każdy jego element. Jaja od kur z wolnego wybiegu, prawdziwa śmietana i owoce od lokalnego plantatora, to dziś często wymagania zamawiających. Przy tym wszystkim jednak tort nadal ma być tortem, tj. ma znakomicie pachnieć i mieć atrakcyjny kolor. 

 


Jeszcze kilka lat temu najważniejsza była cena, dziś - jak potwierdzają statystyki - klient woli zapłacić więcej za wyższą jakość (>>>KLIK!). P​pragnienie czystych i przejrzystych etykiet, które znacznie zwiększyło się w wyniku pandemii, jest jednym z najważniejszych czynników napędzających rozwój naturalnych, roślinnych kolorów i smaków. Badanie ADM OutsideVoice℠ wykazało, że 69% konsumentów twierdzi, że proste, rozpoznawalne składniki wpływają na ich decyzje zakupowe, a 66% twierdzi, że szuka etykiet z najkrótszą listą składników.

Konsumenci nawet kupując tort lub inne słodkości, chcą pozytywnie wpływać na własne zdrowie. Badania konsumenckie firmy Mintel wskazują, że czterech na dziesięciu Polaków regularnie sprawdza skład produktów spożywczych przed dokonaniem zakupu. Niekoniecznie musi to być tort wegański lub z obniżoną zawartością cukru, ważniejsze by zawierał coś, co przemyci do organizmu witaminy i mikroelementy. Coraz częściej poszukują żywności, która może wspierać zarówno ich dporność jak i dobre samopoczucie psychiczne. Aromaty, które sygnalizują możliwe korzyści zdrowotne, są atrakcyjne dla konsumentów. Na przykład, aromaty cytrusowe są często kojarzone z naturalnie występującą witaminą C, która pomaga wzmocnić funkcje odpornościowe. Udowodniono, że tego typu smaki wywołują również uczucie szczęścia, podnoszą poziom energii. Z kolei “ciepłe smaki”, takie jak cynamon i ziele angielskie, powodują fizjologiczną redukcję stresu.

Ekstrakty roślinne to doskonały sposób na uzyskanie naturalnych aromatów i kolorów. Ekstrakt z buraków i rzodkiewki nada wypiekom jaskrawoczerwony kolor, a ekstrakt z marchwi lub dyni kolor pomarańczowy. Można też samemu przygotować “barwniki”: z soku z buraka, szpinaku, kurkumy, jagód. Świetnie barwić będą też suszone i zmielone owoce i warzywa, jak np. maliny, ananas lub groszek. Włączenie naturalnych owoców to kolejny sposób na dodanie słodkiego smaku bez cukru .

Aromaty wywołują również reakcje emocjonalne ze względu na smak aktywujący ten sam obszar mózgu, w którym tworzymy wspomnienia. W czasie pandemi konsumenci łagodzili stres nostalgicznymi smakami, które wywołują poczucie komfortu, takimi jak wanilia, przyprawy korzenne i czekolada.

Sprzedaż produktów waniliowych (past, ziaren, olejków i aromatów) również rośnie, ponieważ konsumenci coraz częściej pieczą w domu. Wanilia to jeden z najpopularniejszych smaków na świecie, a ekstrakt waniliowy pozostaje kluczowym składnikiem prostych tradycyjnych wypieków, takich jak ciasta, babki, placki z owocami.Ciekawostka! 91% konsumentów uważa, że ​​rozpoznawalne składniki są zdrowsze, według Technomic's Away from Home Bakery Study.