Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Niezbędnik piekarza: koszyki wiklinowe do wyrastania ciasta na chleb

dodano , maciejbarlik, materiał promocyjny

Etap wyrastania ciasta chlebowego jest kluczowy dla jakości upieczonego bochenka. Dzięki koszykom wiklinowym, które są dostępne w różnych formach i rozmiarach, możesz zapobiec narzekaniom klientów piekarni na kształt bochenków i ich wygląd.

Łatwo można wyobrazić sobie sytuację, w której klient piekarni odmawia zakupu bochenka, bo po prostu… mu się nie podoba.
„Ale ten jest nierówny, jak ja mam go pokroić…”, „Proszę mi podać ten z lewej strony, nie ten popękany, o, ten!”, „A czemu on taki krzywy?” – to tylko przykładowe komentarze rozbrzmiewające przy ladzie w piekarni. O ile sporo zależy od przepisu i sposobu wyrabiania ciasta na chleb, o tyle etap wyrastania może wpłynąć negatywnie na wypiek i być powodem tych nieprzyjemnych uwag, w efekcie – zmniejszenia sprzedaży.

Można zapobiec takim sytuacjom, wykorzystując proste i tanie, ale skuteczne akcesorium piekarnicze – koszyk do rozrostu ciasta chlebowego, który można kupić nawet za kilkanaście złotych dla bochenków o wadze 0,4 – 0,5 kg kg.

 

Jakie zalety ma koszyk do garowania chleba?
Ciasto na chleb wyrastające w naczyniu innym niż koszyk wiklinowy, np. misie z tworzywa sztucznego, może prezentować się idealnie do momentu wyciągnięcia na płaską powierzchnię. Wówczas może rozejść się na boki, tracąc uformowany kształt. Koszyk wiklinowy zapobiega deformacji wyrośniętego ciasta chlebowego.

W zależności od kształtu koszyka – okrągłego, podłużnego, owalnego, trójkątnego – możesz uformować idealny bochenek zarówno do żurku, jak i rodzinny do krojenia na kanapki. Duże kosze do garowania chleba mogą zmieścić ok. 3 kg ciasta chlebowego.

Chleb wyrastający w koszyku z wikliny:

  • zachowuje symetryczny kształt podczas pieczenia,
  • jest pulchny i wysoki,
  • nie ma zapadającego się grzbietu,
  • ma miękisz o odpowiedniej porowatości,
  • cieszy oko skórką, która charakteryzuje się chrupkością, ale nie pęka i nie odpada nadmiernie podczas krojenia.


Znaczenie dla wypieku ma również sposób ukształtowania koszyka.
Kosz wiklinowy zbijany charakteryzuje się bardziej zwartą konstrukcją w porównaniu do koszyka wiklinowego plecionego, co może mieć odzwierciedlenie w fakturze wypieczonej skórki.

Jak używać koszyka do wyrastania chleba?
1. Przed pierwszym wypiekiem wygrzej koszyk w piekarniku lub piecu w temperaturze 160? przez około 20 min, aby usunąć enzymy i drobnoustroje, które mogłyby wpłynąć negatywnie na ciasto chlebowe.
2. Posyp wnętrze koszyka mąką, aby zapobiec przywieraniu ciasta do brzegów. Alternatywą jest wyłożenie koszyka ściereczką, aczkolwiek to ogranicza przepływ powietrza między wiklinowymi paskami.
3. Uformuj wstępnie ciasto przed włożeniem do koszyka.
4. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jeśli chcesz piec bochenki, które wpadną każdemu klientowi piekarni w oko, sprawdź ofertę koszyków do wyrastania chleba na Urzadzeniapiekarnicze.pl.