Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Rzemieślnicza czekolada i genialne torty - Festiwal Czekolady i Słodyczy po raz czwarty

dodano , Redakcja AU

Choć na pierwszym miejscu w nazwie jest czekolada, to torty dekorowane w masie cukrowej stały się największą atrakcją tegorocznej edycji bielskiego Festiwalu Czekolady i Słodyczy.

Tym razem pogoda dopisała! Nie było na tyle ciepło, by  - jak w czasie poprzedniej edycji - by czekolada zmieniła postać w płynną, ale na tyle słonecznie by przyciągnąć odwiedzających z całego Śląska. 5-7 kwietnia na bielskiej Starówce pojawiły się prawdziwe tłumy. Tych głodnych nie-sklepowej czekolady zadowoliły stoiska Manufaktury u Dziwisza, Zotter, Favarger, Karmello, Dybalski oraz Beskid Bean-to-Bar Chocolate. Wystawcy zgodnie przyznali, że z każdą kolejną edycją grono zainteresowanych nie przemysłową czekoladą znacznie się powiększa, a kupujących coraz mniej odstrasza cena za taką tabliczkę.

 

 

Słodkie warsztaty dla najmłodszych z lukrowania pierników oraz modelowania figurek w  masie cukrowej poprowadziły sugarcrafterki Gabriela Górecka oraz Monika Kołodziej-Piela. Dzieci mogli stworzyć też swoje opakowanie na czekoladę, w czym pomogła im Magdalena Zimoń (Kubariki Handmade) oraz trufle czekoladowe podczas spotkania z naszą redakcyjną koleżanką Natalią Aurorą Ignacek (Blog Czekolady). Jako gość specjalny pojawił się jeden z uczestników programu Bake Off - Ale ciacho oraz autor książki kulinarnej “Ciastecznik” - Daniel Coceancig. Degustację rzemieślniczej czekolady poprowadził Jan Woźniak, czyli założyciel marki Beskid Bean-to-Bar Chocolate, który wprowadził licznych słuchaczy w temat produkcji czekolady od ziarna.

 


Największym zainteresowaniem cieszyła się jednak wystawa tortów artystycznych oraz małych form biorących udział w konkursie. Jury, w składzie Gabriela Górecka, Natalia Aurora Ignacek (Blog Czekolady, Mistrz Branży) oraz Sara sara Szøl (cukiernia Mono) jednogłośnie zachwyciło się pracami Karoliny Łukaszewicz, która też zyskała uznanie publiczności, zdobywając najwięcej głosów na Facebooku. Na finale pojawił się sam prezydent Bielska Białej, Jarosław Klimaszewski, który też zjadł pierwszy kawałek zwycięskiego tortu. Ku uciesze odwiedzających wszystkie pracy zostały rozdane do degustacji.

 

 

Praca nad tortem zajęła mi dwa dni. W tym czasie upiekłam biszkopt, a po jego wystygnięciu przyszedł czas na dekorację. Muszę przyznać, że tą część lubię najbardziej. Praca nad ozdabianiem i dekorowaniem trwała do 3 nad ranem w dniu samego konkursu. Tort to jednak nie tylko wygląd. To przede wszystkim smak! Kompozycja smakowa była następująca : biszkopt czekoladowy, krem śmietankowy z żelką malinową i kremem milkyway. Do dekoracji użyłam kwiatów z papieru waflowego. Motyla ulepiłam z masy do tworzenia, tak zwanych, koronek. Natomiast krem maślany posłużył do zrobienia listków. - opowiada o swoim dziele laureatka I miejsca, Karolina Łukaszewicz.

 


 TORTY

I miejsce: Karolina Łukaszewicz

II miejsce: Karolina Parzuch

III miejsce: Joanna Trzop

MAŁE FORMY:

I miejsce: Karolina Łukaszewicz

II miejsce: Klaudia Antonik

III miejsce: Anna Kaczmarczyk

Nagrodami za podium były kwoty pieniężne w wysokości 500 zł (torty) i 200 zł (małe formy) od sponsorów - WeForm (organizator festiwalu) oraz Mono a także nagrody rzeczowe ufundowane przez I love BB, Czekolada artystyczna - Manufaktura U Dziwisza oraz Karmello.