Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Naukowo o chlebie

dodano , Redakcja PS

Przedstawiciele Piekarni Cukierni Putka wyszli z nietypową dla branży piekarsko-cukierniczej inicjatywą. O ocenę składu produkowanego przez nich pieczywa i wyrobów cukierniczych poprosili Annę Makowską, doktor nauk farmaceutycznych oraz dietetyk.

Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że jest ona jednocześnie popularną blogerką znaną jako Doktor Ania. Swoją obiektywną ocenę, w wersji bez lukru, przekaże nie tylko zainteresowanej firmie. Informacje udostępni również czytelnikom swojego bloga oraz osobom obserwującym jej profil na Facebooku. Czy to dobre posunięcie Piekarni Putka?

Anna Makowska, czyli Doktor Ania, od 2015 roku prowadzi bloga doktorania.pl i pomaga Polakom zmieniać ich nawyki żywieniowe. Tropi produkty o szkodliwym składzie, wyjaśnia zapiski z etykiet żywności i trudne zagadnienia branżowe, skłania do refleksji na temat diety i zadaje producentom produktów spożywczych niewygodne pytania. Jej profil na Facebooku śledzi niemal 69 tysięcy osób, a ona sama w 2016 roku uzyskała tytuł „Nadziei polskiej blogosfery” w rankingu najbardziej wpływowych rodzimych blogerów. Tym razem na jej celowniku znalazło się pieczywo i wyroby cukiernicze z Piekarni Cukierni Putka.

Bez wybielania
Jak doszło do tej niecodziennej w branży piekarsko-cukierniczej kooperacji? - Zespół z Piekarni Putka zgłosił się do mnie z prośbą o sprawdzenie składów kilku produktów oraz rzucenie okiem na proces produkcji i dystrybucji. Przyznam szczerze - niewiele firm ma odwagę przystać na moje warunki sprawdzania asortymentu. Jeśli nie mogę pisać prawdy, pokazywać, jak jest w sklepie czy na produkcji na co dzień – nie dochodzimy do porozumienia. Nie zgadzam się na wybielanie i zamiatanie pewnych spraw pod dywan. W najbliższym czasie sprawdzę, czy Piekarnie Putka faktycznie wychodzą naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów – wyjaśnia Anna Makowska.

Dialog z technologiem
Pierwszym etapem współpracy Doktor Ani z Piekarniami Cukierniami Putka jest szczegółowy wywiad z technologiem tej firmy na temat składu, sposobu produkcji oraz jakości dostępnego w Polsce pieczywa. W rozmowie padają pytania, które podczas konfrontacji ze specjalistą mogłaby zadać osoba niezwiązana z branżą. Z artykułu można się więc dowiedzieć się m.in. czy i w jakich sytuacjach producenci stosują przy produkcji pieczywa substancje dodatkowe, czym są beta-glukan i produkty funkcjonalne, jak zwiększyć trwałość chleba, po co dodaje się do chleba gluten. Jak zapowiada Anna Makowska, w najbliższym czasie pod jej lupą znajdą się konkretne produkty piekarskie wybrane spośród ponad 70 rodzajów chleba i bułek oraz ponad 80 wyrobów ciastkarsko-cukierniczych.

Artykuł dostępny jest pod adresem doktorania.pl/co-zawiera-twoje-pieczywo-i-dlaczego/