Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Z miłości do pełnego ziarna – konkurs fotograficzny #ILoveWholeGrain2018

dodano , Redakcja AK

Tylko do 20 grudnia 2018 r. trwa tegoroczna edycja konkursu fotograficznego „I Love Whole Grain”. Tematem przewodnim są zdjęcia pieczywa – najbardziej pożądane są zdrowe chleby, bułki i inne wypieki... ciemne, z pełnego ziarna. Technika i surowce dowolne (wymóg to minimum 30% mąki pełnoziarnistej).

Konkurs pod patronatem Mistrza Branży ma zasięg międzynarodowy. Kierowany jest przede wszystkim do domowych piekarzy, ale udział mogą brać także profesjonaliści każdy ma  równe szanse. Autorskie zdjęcie, własnoręcznie upieczonego chleba, należy udostępnić publicznie np. na Facebooku, Instagramie lub w innych mediach społecznościowych, oznaczając post hashtagiem #ILoveWholeGrain2018.

Najlepsze 3 zdjęcia w konkursie wybierze Richard Miscovich autor książki kulinarnej "From the Wood-Fired Oven".
W konkursie przyznana zostanie także nagroda specjalna! Karl de Smedt, znany jako „bibliotekarz zakwasów” ufundował 3-dniowy pobyt w Belgii w Center for Bread Flavour w Sankt Vith, gdzie badana jest bioróżnorodność kultur zakwasów piekarskich z całego świata. Karl wybierze zwycięzcę swojej nagrody osobiście. Wizyta w tym „zakwasowym raju” jest prawdopodobnie najbardziej pożądaną nagrodą przez każdego piekarza.

AKTUALIZACJA: KOLEJNA NAGRODA SPECJALNA W KONKURSIE --> czytaj TUTAJ

Pozostałe nagrody w konkursie także są atrakcyjne. Począwszy od sprytnej tacy Pendelino, poprzez książkę kulinarną „From the Wood-Fired Oven”, słody, szablony do dekoracji pieczywa, do drobnych gadżetów.

Organizatorami i sponsorami konkursu są niezależnie: Karl de Smedt z Belgii (Puratos Sordough Library, The Quest For Sourdoguh); Wolfgang Mock GmbH z Niemiec (producent domowych młynów zbożowych Mockmill), Richard Miscovich z USA (instruktor pieczenia chleba rzemieślniczego na Uniwersytecie Johnson & Wales, autor „From the Wood-Fired Oven”); Hurtownia Marxam Project z Polski (dostawca słodów dla branży piwowarskiej), Chanda Seng z Hongkongu (instruktorka pieczenia chleba rzemieślniczego online) oraz pomysłodawca konkursu Piotr Połomski z Polski (domowy piekarz - administrator grup piekarniczych m.in. „Domowy Piekarz”).

W ubiegłym roku zwycięzcą został Neil Allsopp, utalentowany domowy piekarz z Norwegii, obecnie prowadzi rzemieślniczą piekarnię „Sour to the People” w Hønefoss.

Informacje o konkursie, regulamin, opis nagród można znaleźć w facebookowej grupie „I Love Whole Grain” http://www.facebook.com/groups/ILoveWholeGrain/

Patron medialny: Mistrz Branży