Tylko do 20 grudnia 2018 r. trwa tegoroczna edycja konkursu fotograficznego „I Love Whole Grain”. Tematem przewodnim są zdjęcia pieczywa – najbardziej pożądane są zdrowe chleby, bułki i inne wypieki... ciemne, z pełnego ziarna. Technika i surowce dowolne (wymóg to minimum 30% mąki pełnoziarnistej).
Podobne artykuły
Konkurs pod patronatem Mistrza Branży ma zasięg międzynarodowy. Kierowany jest przede wszystkim do domowych piekarzy, ale udział mogą brać także profesjonaliści – każdy ma równe szanse. Autorskie zdjęcie, własnoręcznie upieczonego chleba, należy udostępnić publicznie np. na Facebooku, Instagramie lub w innych mediach społecznościowych, oznaczając post hashtagiem #ILoveWholeGrain2018.
Najlepsze 3 zdjęcia w konkursie wybierze Richard Miscovich – autor książki kulinarnej "From the Wood-Fired Oven".
W konkursie przyznana zostanie także nagroda specjalna! Karl de Smedt, znany jako „bibliotekarz zakwasów” ufundował 3-dniowy pobyt w Belgii w Center for Bread Flavour w Sankt Vith, gdzie badana jest bioróżnorodność kultur zakwasów piekarskich z całego świata. Karl wybierze zwycięzcę swojej nagrody osobiście. Wizyta w tym „zakwasowym raju” jest prawdopodobnie najbardziej pożądaną nagrodą przez każdego piekarza.
AKTUALIZACJA: KOLEJNA NAGRODA SPECJALNA W KONKURSIE --> czytaj TUTAJ
Pozostałe nagrody w konkursie także są atrakcyjne. Począwszy od sprytnej tacy Pendelino, poprzez książkę kulinarną „From the Wood-Fired Oven”, słody, szablony do dekoracji pieczywa, do drobnych gadżetów.
Organizatorami i sponsorami konkursu są niezależnie: Karl de Smedt z Belgii (Puratos Sordough Library, The Quest For Sourdoguh); Wolfgang Mock GmbH z Niemiec (producent domowych młynów zbożowych Mockmill), Richard Miscovich z USA (instruktor pieczenia chleba rzemieślniczego na Uniwersytecie Johnson & Wales, autor „From the Wood-Fired Oven”); Hurtownia Marxam Project z Polski (dostawca słodów dla branży piwowarskiej), Chanda Seng z Hongkongu (instruktorka pieczenia chleba rzemieślniczego online) oraz pomysłodawca konkursu Piotr Połomski z Polski (domowy piekarz - administrator grup piekarniczych m.in. „Domowy Piekarz”).
W ubiegłym roku zwycięzcą został Neil Allsopp, utalentowany domowy piekarz z Norwegii, obecnie prowadzi rzemieślniczą piekarnię „Sour to the People” w Hønefoss.
Informacje o konkursie, regulamin, opis nagród można znaleźć w facebookowej grupie „I Love Whole Grain” http://www.facebook.com/groups/ILoveWholeGrain/
Patron medialny: Mistrz Branży