Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

W Hiszpanii wyłonią najlepszych na świecie młodych piekarzy

dodano , Redakcja AU

To już 47. edycja konkursu organizowanego przez UIBC! Przedstawiciele którego państwa staną w tym roku na podium? Okaże się w kwietniu. Zapisy trwają!

Zbliża się coroczny międzynarodowy konkurs dla młodych piekarzy organizowany przez International Union of Bakers and Confectioners (Międzynarodowe Stowarzyszenie Piekarzy i Cukierników – UIBC, którego członkiem jest m.in. polskie Stowarzyszenie Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy). W hiszpańskiej Walencji w dniach 11-15 kwietnia 2018 młode piekarskie talenty powalczą w sześciu kategoriach: chleb, bułki, słodkie wypieki drożdżowe, ciasto półfrancuskie drożdżowe, kanapki oraz wizytówki, których tematem w tym roku jest sport.

 

 

Historia konkursu sięga roku 1971, pierwsza edycja odbyła się w Berlinie. Z każdym rokiem liczba krajów zgłaszających reprezentantów do konkursu rosła. W tym roku w konkursie będzie można podziwiać młodych piekarzy z 12-14 państw. Każde z nich wysyła dwóch kandydatów, uczestników i zwycięzców ważnych krajowych konkursów. Wszystkie państwa wysyłające reprezentantów są członkami UIBC.

 

 

Uczestnik konkursu nie może mieć więcej niż 25 lat i może wziąć w nim udział tylko raz. Jury ocenia technikę produkcji, smak i wygląd wypieku. Zwycięzcy są wyłaniani w każdej z sześciu kategorii osobno, a zdobywcami 1., 2. i 3. miejsca w całym konkursie zostają ci, którzy uzyskali najwyższe wyniki punktowe.

 

 

Więcej informacji: KLIK!

Rejestracja: KLIK! 

Kontakt do organizatora: admin@worldbakersconfectioners.org