Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Angua FoodTec - nauka w służbie optymalizacji produkcji żywności

dodano , Redakcja AU

Efektywność zasobów w centrum uwagi, czyli jak powinny przebiegać procesy produkcji oraz łańcucha dostaw, by zaoszczędzić energię i zminimalizować straty żywności- oto czym zajmą się branżowi eksperci podczas targów oraz kongresu Angua FoodTec 2018 w Kolonii.

Branżowi eksperci są zgodni - oto wkroczyliśmy w nową epokę, w której technologia z jednej strony pomaga markom i detalistom w nawiązaniu bardziej spersonalizowanych relacji z konsumentami, a z drugiej - najnowsze osiągnięcia naukowo-technologiczne wspierają  tworzenie nowej generacji produktów spożywczych zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju. Dzięki temu producenci oraz dostawcy mogą lepiej gospodarować zasobami, oszczędzając energię i minimalizując straty żywności. Jak dokładnie ma przebiegać proces optymalizacji procesów produkcji żywności? Oto temat przewodni jaki podejmą prelegenci kongresu podczas międzyanrodowych targów branży technologii żywności Angua foodTec, który odbędzie się w dniach 20-23 marca w Kolnii.

 


Podczas trwającej pół dnia konferencji otwarcia Anuga FoodTec, poświęconej w całości tematyce efektywnego gospodarowania surowcami w roli prelegentów wystąpią międzynarodowej sławy eksperci, tacy jak prof. dr Michael Braungart (Scientific Manager of Hamburger Umweltinstitut - HUI, Hamburg), prof. dr ir. Ruud Huirne (Directeur Food & Agri Nederland, Rabobank), prof. Pierre Pienaar (President of the World Packaging Organisation) oraz prof. dr inż. Alexander Sauer (Director, Institute for Energy Efficiency in Production EEP, University of Stuttgart). Konferencja otwarcia odbędzie się 20 marca o godz. 14:00 w Sali Europejskiej w Congress Centrum Ost.

Prócz tego zwiedzający będą mogli uczestniczyć też w licznych wykładach, konferencjach i specjalistycznych forach, na których posłuchają o technologii produktów spożywczych i napojów, poprzez technikę opakowań, aż po aktualne i przyszłościowe trendy, m.in. „Tematy, trendy, technologie - czyli co napędza branżę spożywczą” oraz „Dodatki do żywności”.

Wykaz planowanych forów dyskusyjnych znajduje się pod linkiem: KLIK!

 

 

Prócz tego, na kolejnych targach Anuga FoodTec udział weźmie ok. 1700 wystawców z ponad 50 krajów, którzy na powierzchni 140 000 m2 zaprezentują innowacyjne rozwiązania z zakresu technologii wykorzystywanych w branży spożywczej. W tym roku dodatkową opcją, która ułatwi poruszanie się po targach jest Guided Tours, czyli zwiedzanie targów z przewodnikiem. Tto okazja do zapoznania się z wybranymi tematami dotyczącymi branży produktów spożywczych i napojów. W ramach Guided Tours wybrani wystawcy będą na żywo prezentować i objaśniać oferowane przez siebie produkty, urządzenia oraz funkcjonalności. Wśród tematów oferowanych w ramach Guided Tours znalazły się m.in.: robotyka, przemysł 4.0, uelastycznianie technologii napełniania i pakowania, technologie masarskie, technologie mleczarskie oraz innowacyjne materiały opakowaniowe.

Więcej informacji o Guided Tours można znaleźć na stronie: KLIK!

Na koniec warto wspomnieć o prezentacjach i pokazach specjalnych, które odbędą się podczas wydarzenia. W Speakers Corner wystawcy Anuga FoodTec 2018 zaprezentują szerokiej publiczności swoje firmy, palety produktów oraz innowacyjne wynalazki. Zgodnie z programem przez cały czas trwania Targów co 30 minut będzie pojawiać się kolejny ciekawy temat. Na odwiedzających czekają ponadto pokazy specjalne takie jak „Robotik-Pack-Linie”, czy też wyjątkowa wystawa poświęcona tematyce „Packaging Design – get inspired”.

Wszystkie informacje oraz aktualizacje dotyczące programu wydarzeń i kongresu są dostępne na stronie internetowej Anuga FoodTec KLIK!