Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Laboratorium słodyczy ruszyło!

dodano , Redakcja AU

7 czerwca w Bielanach Wrocławskich oficjalnie ruszyło Centrum Badań, Rozwoju i Jakości stworzone przez Mondelez International. 250 testerów słodyczy i wykwalifikowanych technologów żywności będzie pomagać przy kreowaniu słodyczy przyszłości, które będą kusić smakiem i wyglądem.

Światowy lider produkcji czekolady i słodkości, Mondelez International zainwestował 17 mln euro w jeszcze lepsze... słodkości! W Bielanach Wrocławskich obok 3 innych obiektów należących do spółki, powstało Centrum Badań, Rozwoju i Jakości. To nie pierwszy tego typu ośrodek stworzony przez Mondelez, ale jak zapewniają twórcy, najnowocześniejszy. Wybór Wrocławia był nie przypadkowy, a podyktowany faktem, że w Polsce dynamicznie rozwija się popyt na produkty marek Mondelez, a także wysoką jakością pracy zatrudnianych tu osób. W Centrum będą pracować wykwalifikowani inżynierowie produkcji i technologowie żywności. Badania będą prowadzone w laboratoriach sensorycznych, analitycznych i mikrobiologicznych.

Przede wszystkim to właśnie tu będą powstawać nowe receptury ciasteczek i czekolad. Wszystko w oparciu o opinie wyselekcjonowanych do tego zadania testerów, którzy będą określać szczegółowo 50 różnych parametrów każdego nowego produktu. Co więcej, oceniany będzie nie tylko smak, ale też wygląd smakołyków, w tym jego opakowania. 

 

 

Mondelez International produkuje słodkości dla wielu popularnych marek takich jak: Milka, Oreo, Alpen Gold, Lubisie i wielu innych.

 


Czy ta ogromna inwestycja się zwróci? Wszystko wskazuje na to, że tak - europejski rynek przekąsek już teraz jest wart blisko 400 miliardów dolarów i wciąż dynamicznie się rozwija.