Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Festiwal Chlebów Świata – zapowiedzi programowe

dodano , Redakcja AK

Wkrótce Warszawa zapachnie chlebem z różnych stron świata! 22-24 kwietnia br. w Zespole Szkół im. Władysława Grabskiego, w ramach Festiwalu Chlebów Świata, będzie się wypiekać, eksperymentować z pieczywem i przede wszystkim próbować najróżniejszych smaków. Zapowiada się prawdziwa uczta na bazie pieczywa!

Festiwal Chlebów Świata składa się z dwu sektorów. Pierwszy to pracownie i laboratoria, gdzie będą prezentowane tradycje chlebowe z różnych stron świata oraz polskie tradycje zdrowego pieczywa z wielu regionów Polski. Będzie można posmakować wyjątkowych produktów, a także samodzielnie wykonać własne autorskie przysmaki. Drugi, to tradycyjny już Jarmark, gdzie można będzie poznać i nabyć smakowite specjały, czyli  „Chleb, wszystko z chlebem i do chleba”.

Laboratoria i warsztaty  piekarnicze:

  • juha z Azerbejdżanu
  • buka z Albanii
  • pane italiano
  • cerstve pieczywo ze Słowacji
  • dybes na sażu z Libanu
  • Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu
  • Warszawskie  Muzeum Chleba im. Mariana Pozorka
  • chleb z Darłowa
  • podpłomyki Podlaskiej Wiedźmy
  • laboratorium rogali świętomarcińskich
  • polashi – polskie roladki kanapkowe – nowość
  • staropolskie piece piekarnicze
  • mielenie ziaren w żarnach
  • wypiek chlebków pasterskich
  • pieczywo dekoracyjne, certyfikowane pieczywo – Piekarnia Olszyńscy
  • warsztaty z pieczenia ciasteczek – piece chlebowe
  • wypiek opłatków
  • laboratorium pierogów – Księżycowy Dworek Gierłoż,
  • laboratorium: sposób na niejadka; zdrowe śniadanie na wesoło
  • laboratorium: dekoracje i ozdoby z wykorzystaniem ziaren, makaronów, kasz, ryżu i…

Wystawy:

  • chleby ze świata, chleby z Polski
  • co jest chlebem?
  • wystawa Muzeum Słoików Świata
  • Chleby Świata – ścianka foto
  • jarmark chlebowych rozmaitości i nie tylko