Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Moc lodowych łakoci – inauguracja sezonu lodziarskiego

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Przygotowania do sezonu lodziarskiego zapowiadają prawdziwy raj dla wielbicieli słodkości. Mogli się o tym przekonać uczestnicy tegorocznych Seminariów Lodziarskich.

W ich trakcie w czterech miastach południowej Polski: we Wrocławiu, Czeladzi, Krakowie oraz Rzeszowie zaprezentowano nowinki techno­logiczne oraz przeogromną liczbę nie tylko lodowych przysmaków.

Wydarzenie zorganizowane przez firmę Savpol oraz Fabbri, Valmar Global, Miran Ice Cones, Colde­lite, ICB Tecnologie, Werner & Mertz oraz Callebaut było okazją do prezentacji naj­nowszych produktów z branży piekarniczej, cukierniczej i lodziarskiej, a także innowacji technologicznych. Tradycyjnie już nie mo­gło zabraknąć pokazów wytwarzania lodów z wykorzystaniem urządzeń Valmar Global oraz degustacji tegorocznych propozycji smakowych Fabbri.

 

Firma Miran Wafel zaprezentowała linię pro­duktów przeznaczonych dla osób na diecie bezglutenowej. Było to doskonałe uzupeł­nienie oferty lodziarskiej, bogatej w pro­dukty naturalne i pozbawione składników pochodzenia zwierzęcego. O tym, że lo­dy mogą być smaczne, a przy tym zdrowe, przekonywał doświadczony duet technolo­gów – Szymon Wolański z Savpolu oraz Raf­faele Derosa z firmy Fabbri.

 

– Od lat słyniemy ze stosowania natural­nych barwników. Dodatkowo obecnie 90 proc. naszych wyrobów jest pozbawio­nych glutenu. To dobry trend, który coraz odważniej wkracza na polski rynek żywie­niowy – zaznaczał Raffaele Derosa. – Pro­dukty wegańskie i ekologiczne z każdym rokiem zyskują na popularności. Staramy się sprostać oczekiwaniom konsumen­tów, którzy preferują taką żywność. Do­wodem na to jest również fakt, że jako jedyna na świecie firma z branży lodziar­skiej całkowicie zrezygnowaliśmy ze sto­sowania w swoich produktach oleju pal­mowego – dodawał Szymon Wolański.
Prawdziwą furorę robiły lody o smaku pieczonego banana z polewą karmelową lub posypane świeżo upieczonym i po­kruszonym ciastem francuskim. Zapre­zentowano także lody z dodatkiem bezy, kremówki, o smaku kogla-mogla, a tak­że włoskich likierów: limoncello, arancel­lo i mandarynello. Nie obyło się bez pre­zentacji stworzonych na miejscu lodów pistacjowych, śmietankowych i wanilio­wych, które od wielu lat trafiają w gusta uczestników seminariów.

 

Technolodzy firmy Callebaut, którzy po raz pierwszy brali udział w Seminariach Lodziar­skich, przedstawili rozmaite sposoby wyko­rzystania swoich wyrobów w produkcji pralin, będących doskonałym dodatkiem poszerzają­cym asortyment każdej lodziarni. Czekoladki z przeróżnymi nadzieniami, w tym owocowy­mi, zaskakiwały wyrazistymi smakami i wspa­niałymi formami. Pracę nad przysmakami uła­twiała temperówka do czekolady firmy ICB Tecnologie, umożliwiająca stały dostęp do pysznej czekolady o idealnej konsystencji.

 

Podczas seminariów, podobnie jak w latach ubiegłych, można było spróbować lodów wło­skich sporządzonych na bazie prawdziwych malin, a także czterech rodzajów lodów śmie­tankowych. Przybyli goście chętnie kosztowali orzeźwiających napojów, mrożonych jogurtów, kaw i sorbetów owocowych, wytworzonych przy użyciu granitorów włoskiej firmy Elmeko. Na zakończenie Seminariów Lodziarskich 2016 odbyła się prezentacja firmy Werner & Mertz, zajmującej się produkcją środków do utrzyma­nia czystości i higieny, dedykowanych branży piekarniczej, cukierniczej i HoReCa.

   
 

Nasza oferta prezentowana podczas tegorocznych Seminariów Lodziarskich spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem. Pod wrażeniem zaprezentowanych przez nas produktów byli zarówno rzemieślnicy i właściciele firm po raz pierwszy uczestniczący w tych wydarzeniach, ­jak i ci, którzy odwiedzają je od wielu lat. Pragniemy serdecznie podziękować wszystkim przybyłym gościom, z radością przyjmując zain­teresowanie tegorocznymi nowościami oraz dobrze znanymi produktami. Mamy również nadzieję, że wiedza wyniesiona z tegorocznych seminariów przełoży się na wzrost jakości produktów i zwiększy atrakcyjność usług świadczonych przez Państwa firmy i zakłady.