Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Uniwersalne dozowniki dla cukierni, gastronomii i cateringu firmy BELDOS

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Systemy dozujące stwarzają możliwość racjonalnej, czystej i wygodnej produkcji, którą cechuje powtarzalność i dokładność. Dystrybutorem urządzeń jest PPHU GETH, Kraków. Możliwość umówienia się na próby w Państwa zakładach produkcyjnych

Pneumatyczny system dozowania, wstrzykiwania i dekorowania pozwala zapomnieć o brudnych klejących naczyniach, zachlapanych stołach, blatach, podłodze i nadwyrężonych przegubach rąk. Objętościowe dozowniki eliminują ręczną pracę z użyciem takich narzędzi, jak: łyżka, worek cukrowy, czy kubek z miarką.

Za pomocą urządzenia dozującego porcjowana jest zawsze żądana ilość produktu ze 100% dokładnością. Depozytor jest wielozadaniowy i zawsze gotowy do precyzyjnej pracy. Firma BELDOS oferuje stołowe systemy dozowania –oraz systemy jezdne z odpowiednio większymi lejami dla większych zakładów. Objętość dozowania regulowana jest od 10 do 100 % w zależności od pojemności cylindrycznego pojemnika na produkt. Jedno naciśnięcie pedała lub pistoletu to jedna porcja, przytrzymanie pedała to wielokrotne dozowanie porcji produktu. Urządzenia dozujące pracują bardzo sprawnie, w ciągu minuty są w stanie wykonać do 120 dawek, objętość dozowania obejmuje szeroki przedział od 5-1340 ml (w zależności od wielkości urządzenia). Wszelkiego rodzaju masy, ciasta trafiają za jednym ruchem do forem, pojemników czy tez słoików. Praca przy tego typu zadaniach nie wymaga wyspecjalizowanej kadry, jest bardziej skuteczna i dużo szybsza. Dzięki takiemu systemowi można zaoszczędzić aż 60 % czasu na produkcji.

Każdy dzień pracy przy dozowniku rozpoczyna się od napełnienia leja (60 l), który opuszczany jest na pneumatycznie regulowanej ramie do wygodnej dla pracownika wysokości, najniższa pozycja idealnie nadaje się do mycia, czy też napełniania leja. Pracownik dzięki temu nie uskarża się na bóle kręgosłupa. Poniżej leja zaprojektowano zdejmowany stolik, który zawieszany jest na wysokości stosownej do potrzeb produkcji. Ciasto keksowe, biszkoptowe, czy też ciasto ucierane dozowane jest bezpośrednio do forem wypiekowych. Jednolita metoda pracy jest bardzo ważna dla utrzymania równomiernej jakości. Wszyscy pracownicy muszą postępować zgodnie z przyjętą zasadą dla danego produktu. Następnie należy odważyć dozowaną ilość i ustawić na urządzeniu – jest to niezbędny proces, który gwarantuje porcjowanie żądanej wagi.

Są zakłady, w których niemal każdy produkt wzbogacany jest nadzieniem, masą, farszem, żelem, czy też owocami z urządzenia dozującego. Wielostronność urządzenia jest dużym atutem.

Zakłady, które w dozowanej masie „przemycają” duże kawałki nie muszą tej procedury wykonywać ręcznie, również i w tym przypadku dozowniki Beldos wykonują te zadania. Dopuszczalna średnica dozowanych kawałków (czekolada, owoce) to 2,5 cm. Z kolei dzięki systemowi podgrzewania również zimne nadzienia, jak (flaki, masy kapuściane, grzybowe) mogą być płynnie dozowane, bez blokowania i zapychania przewodów, opcja ta dotyczy najczęściej firm cateringowych, gastronomii.

Systemy BELDOS wyposażone są w bardzo poręczne przystawki do dozowania, wstrzykiwania, układania warstw i dekorowania. Dysza z drutem odcinającym przystosowana jest do ciasta ciężkiego, dysza pistoletowa do ciasta miękkiego, produktów napowietrzanych. Podobnie dysza pozioma. Dysza wtryskowa nadaje się do produktów półpłynnych (podwójna lub pojedyncza), z kolei multisystem służy do wielokrotnego dozowania. Również leje mają różne kształty i tak: 

leje dzielone (na dwa smaki), leje na produkty płynne i pionowe na produkty ciężkie. Różnorodność dozowanych produktów (stałych, płynnych, półpłynnych, gęstych i rzadkich)zmusiła producenta do stworzenia różnych rozwiązań, które z sukcesem sprawdzają się w pracy.

Warto dodać, że urządzenia dozujące na przestrzeni lat niewiele się zmieniły. Ich budowa jest na tyle prosta i skuteczna, że nie wymaga stałych modyfikacji.