Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Trwają krajowe eliminacje do Pucharu Świata w Piekarstwie

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

W dniach od 28-30 października trwa ważne wydarzenie w branży piekarskiej w Polsce – Finał Krajowych Eliminacji do Pucharu Świata w Piekarstwie – Louis Lesaffre Coupe.

Podczas Finału Krajowych Eliminacji do Pucharu Świata w Piekarstwie, który odbywa się w Wołczynie, w siedzibie firmy Lesaffre Polska, w dniach 28-29-30 października, wybierzemy drużynę narodową. Polski team 3 najlepszych piekarzy będzie reprezentować nasz kraj na arenie międzynarodowej.

Kandydaci zostali wybrani przez Jury na podstawie zgłoszeń, które zawierały zdjęcia, receptury i szczegółowe opisy wykonanych przez siebie produktów oraz opisu receptur.

Zmagania piekarskie odbędą się w dniach:

• Wypieki półcukiernicze i pieczywo smakowe – 28.10.2014
W tej kategorii zawodnicy będą musieli zaprezentować określoną regulaminem ilość i gramaturę wyrobów z ciasta drożdżowego listkowanego i nielistkowanego. Oprócz tego trzeba będzie zaprezentować dowolny wyrób regionalny oczywiście z ciasta drożdżowego, charakterystyczny dla danego regionu lub piekarni. Nowością w regulaminie będzie przygotowanie w tej kategorii tzw. pieczywa smakowego (typu pizzerka, cebularze i inne) oraz tradycyjnej pizzy rzymskiej.

W tej kategorii wystartują następujący kandydaci:
Natalia Bednarz z Piekarni Grześ z Annopola
Adam Bałuk z Piekarni Kleszczewscy z Zielonej Góry
Michał Starowicz z Piekarni MTD z Radziszowa


• Bagietki i chleby świata – 29.10.2014
To typowa piekarska konkurencja. Zwodnicy startujący w tej kategorii to  specjalistów od tradycyjnych francuskich bagietek oraz różnorodnych chlebów. Zawodnicy będą musieli wykonać ich określoną ilość, zgodną pod względem ilości i gramatury, z regulaminem. Oprócz obowiązkowych chlebów żytnich, które należy wykonać, najwięcej własnej inwencji zawodnicy będą mogli wykazać przy tworzeniu chlebów regionalnych, charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzą.

Wystartują w niej następujący kandydaci:
Szymon Wiejak z Piekarni Cukierni Stefan Liszewski w Płotach
Rafał Pawłowski z Piekarni Piotrowscy w Łasku
Ariel Literski z Piekarni Jarzębińscy w Kościerzynie


• Wypiek artystyczny – 30.10.2014
Ta kategoria to pole do popisu dla piekarzy z duszą artystyczną. Wypiek artystyczny to creme de la creme tego konkursu - połączenie tradycyjnej sztuki rzemieślniczej z nutą wyobraźni. Zawodnik musi wykonać eksponat o niebagatelnych rozmiarach 1,40 m x 1 m, które wyraża symbolicznie ważne wydarzenie z historii kraju, z którego pochodzi zawodnik.

W tej kategorii wystartują następujący kandydaci:
Paweł Ciążyński – Piekarnia R&P Ciążyńscy z Gostynia
Mariusz Wierzchoń – PSS Społem Lubartów
Przemysław Szwarc – Piekarnia Ciastkarnia Walenciak Sp.j. z Kiełczewa

Na określone regulaminem prace zwodnicy mają 8 h.

Ideą konkursu Louis Lesaffre Coupe jest przede wszystkim promocja rzemiosła piekarskiego oraz nieustanna praca nad poprawą jakości pieczywa na świecie.

Louis Lesaffre Coupe to nie tylko platforma startowa do cyklu międzynarodowych konkursów, podczas których największe  talenty piekarskie z całego świata prezentują swoje umiejętności, to także doskonała możliwość do wymiany oraz nabycia nowych doświadczeń.