Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Sól wypadowa na talerzu

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Pięciu osobom postawiono zarzuty w sprawie sprzedaży soli wypadowej. Według najnowszych informacji sól była sprzedawana dla branży spożywczej aż od 1999 r.

Środek używany w przemyśle chemicznym i energetycznym oraz do zasalania dróg trafił na nasze stoły. Z informacji podanych przez PAP wynika, że sól wykorzystano w branży mięsnej, ale również w piekarniczej. Sprawą zajęli się dziennikarze TVN24, którzy poinformowali, że w tej soli mogły znajdować się substancje rakotwórcze.

Nie ujawniono, które firmy skupowały niejadalną sól.  – To była sól, która nie była przeznaczona do spożycia. Była kupowana jako odpad, a po przepakowaniu była dalej sprzedawana jako produkt spożywczy – wyjaśniała na antenie TVN24 rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Poznaniu Magdalena Mazur-Prus.

Sprawą zajmuje się Prokuratura Okręgowa w Poznaniu i Centralne Biuro Śledcze

Źródło: PAP/tvn24.pl