Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Expo Sweet na miarę mistrzów

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Dynamiczne, każdego roku urozmaicane pod wieloma względami i rozwojowe – takie są Expo Sweet, które po raz 4. inicjują sezon targowy. I w tym roku branże lodziarska, cukierniczo-piekarska znajdą u nas pełny przegląd nowości i zapowiedzi tego, co będzie obowiązywać w 2012 roku.

     
 

Artykuł pochodzi ze stczniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Na zwiedzających, oprócz doskonale dobranej oferty, organizatorzy przygotowali wiele ciekawych imprez i przedsięwzięć okołotargowych.

Liga Mistrzów Lodziarzy i Cukierników

W dniach 21-22 lutego najlepsi lodziarze i cukiernicy powalczą o prestiżowy tytuł Mistrza Polski oraz atrakcyjne nagrody rzeczowe i pieniężne. Pierwszego dnia rzemieślnicy lodziarstwa zaserwują lody waniliowe, lody czekoladowe, sorbety, lody autorskie. Dodatkowo każda 2-osobowa drużyna będzie musiała przygotować 6 jednakowych deserów lodowych w pucharach. Drugiego dnia stanowiska w boksach zajmą najlepsi polscy cukiernicy, którzy zmierzą się z tematem „Futbol - piłka nożna”, wykonując czekoladowe eksponaty, torciki deserowe oraz praliny.
Zmagania uczestników będą oceniane przez profesjonalne jury, wśród których nie zabraknie m.in. ubiegłorocznych zwycięzców. Tym razem w składzie sędziowskim zobaczymy zwycięzców 2011 roku – lodziarzy: Ryszarda Wawrzyniaka, Macieja Piętę z Cukierni Jan Kachlicki z Grodziska Wielkopolskiego oraz cukierników: Łukasza Antkowicza i Damiana Staronia z cukierni Markiza z Pasłęka.

Wystawa cukierniczego kunsztu

Podczas 3 dni targów rzesze odwiedzających z pewnością przyciągnie wystawa tortów, która co roku zdumiewa wszystkich i zaskakuje pomysłowością rzemieślników. Jakie pomysły w tym roku zaprezentują cukiernicy? Czym zaskoczą publiczność? Biorąc pod uwagę ubiegłoroczne doświadczenia i rosnące zainteresowanie cukierników, możemy być pewni jednego: rywalizacja może być zacięta, wszak stawką jest laur konsumenta.

Młode talenty

Podczas Expo Sweet odbędzie się również finał rozgrywek młodych cukierników. Do Warszawy przyjedzie 12 drużyn, które zostały wyłonione w czasie eliminacji z ponad 50 szkół. Młodzi ludzie także będą musieli sprostać wysokim oczekiwaniom profesjonalnego jury. Takie rozgrywki to dla uczniów niesamowite przeżycia i okazja, by skonfrontować swoje umiejętności z kolegami z innych szkół i miast. To też doświadczenie, które zaprocentuje na przyszłość, kiedy młodzi ludzie będą przygotowywać się do udziału w innych konkursach i mistrzostwach. Emocje młodych, porównywalne jedynie z tymi piłkarskimi, sięgną zenitu w trzecim dniu targów.

Salon miłośników kawy

Ponieważ sektor kawy na naszym rynku rozwija się dynamicznie, Expo Sweet postanowił zorganizować kolejne przedsięwzięcie. Salon Kawowy, bo o nim mowa, będzie gościł producentów, dystrybutorów oraz palarnie kaw. Zadbaliśmy również o bogaty program Salonu, który przewiduje liczne konkursy, pokazy oraz seminaria. Patronat nad tym nowym wydarzeniem objęły organizacje i stowarzyszenia tego sektora oraz profesjonaliści zarówno z kraju, jak i z zagranicy.

Zainteresowanych udziałem w Mistrzostwach bądź w wystawie tortów okolicznościowych zapraszamy na www.exposweet.pl, gdzie w zakładce „Seminaria i konkursy” znajduje się odpowiedni formularz zgłoszeniowy. Zgłoszenia przyjmujemy na adres mailowy: Janusz.profus@wedel.pl lub j.zbaliszyn@pregel.pl