Miesiarka typu WENDELKNETER cieszy się zainteresowaniem wśród dużych rzemieślniczych i przemysłowych piekarni (zauważalne zmiany rynkowe wskazują na ten unowocześniony sposób miesienia). Uwarunkowane swoją strukturą mieszadło wymagało dotychczas dość dużej ilości ciasta minimalnego w dzieży. Nowe opracowanie mieszadła umożliwia proces miesienia również małych ilości ciasta.
Przeznaczenie: Obok wymagającego ciasta pszennego, żytniego i pełnoziarnistego procedura ta nadaje się do produkcji ciasta francuskiego, „wrażliwego” ciasta owocowego, ciasta do nadzienia z czekolady, nugatu, trufla, marcepana i innych.
Mieszadło: Specjalna geometria, 2 ustawione względem siebie narzędzia i precyzyjna pozycja względem ścian dzieży stanowią istotę tego systemu.
Zasada działania: Urządzenia wykonują ruch obrotowy w przeciwnych kierunkach. Wskutek modyfikacji tego systemu zmieniono kąt skręcania. Narzędzia skierowane w dół podczas obracania pozwalają zebrać od razu z dna mieszarki najmniejsze ilości ciasta i wprowadzić w zakres pracy opatentowanego mieszadła. Tym samym wszystkie zalety mieszarki Wendelkneter mogą być wykorzystane już przy zapełnieniu dzieży w ilości 1/3.
Mieszadła opuszczane są od góry i wkładane do obracającej się już dzieży. Dzięki temu niezbędne naciąganie i pęcznienie (utrząsanie) surowców osiągane jest na etapie powstawania ciasta. Ten szczególny rodzaj mieszadła sprawia, iż ciasto miesione jest intensywnie i bardzo szybko /do 5 000 kg ciasta na h/, TA wzrasta o 1-2%, a mimo to ciasto nie ulega przegrzaniu. Nowe wyprofilowanie mieszadeł redukuje skłonność do pięcia/podnoszenia się ciasta w górnym zakresie urządzenia.
Funkcjonalność: wprowadzone najnowsze zmiany umożliwiają miesienie ciasta przy napełnieniu 1/3 objętości dzieży.
Pojemność dzież (stała i wyjezdna): od 160 – 600 kg ciasta
Komfort obsługi:
· Spokojny rytm pracy: dzieża wciągana, lekko unoszona i blokowana przez szczęki hydrauliczne
· Zwrotne dzieże, łatwe w przesuwaniu po zakładzie
· Gładkie, łatwe w czyszczeniu powierzchnie, konstrukcja ustawiona na nóżkach – dostęp do podłogi, zgodnie z wymogami HACCP
· Nieduże gabaryty (idealne dla małych i średnich zakładów)
· Szczęki hydrauliczne bez potrzeby regulacji współpracują również z innymi wielkościami dzież
· Korpus wykonany ze stali nierdzewnej
· Bezawaryjność