Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mistrz Branży grudzień 2019

W najnowszym wydaniu – jak to na wigilijnym stole – przeplata się mnóstwo słodkości wraz z wytrawnymi akcentami. Zachwycamy się pięknymi opakowaniami, uczymy efektywnej sprzedaży i wsłuchujemy się w to, co kucharze mają do powiedzenia cukiernikom.

A – wbrew pozorom - mają sobie do powiedzenia całkiem sporo! Sól i cukier mają ze sobą znacznie więcej wspólnego, niż tylko biały kolor. O tym, jak blisko jest z kuchni do cukierni opowiadają nam właścicielki warszawskiej cukierni Kukułka – Kasia Błońska i Dominika Krzemińska, dwie restauratorki, które połączyły siły, by stworzyć słodkie miejsce, gdzie smak ukryty jest w bardzo prostej formie. Bez, serników i wielkanocnej paschy, która jest tu serwowana, mimo że za oknem grudzień! Jak się okazuje, dobre relacje są podstawą prowadzenia biznesu.

Stąd też relacjom kucharzy i cukierników poświęcamy sporo miejsca w tym wydaniu. Nasi rozmówcy zdradzili  nam, czego zazdroszczą sobie mistrzowie obu tych branż, a także czy warto siebie podpatrywać przy pracy i wymieniać się sprzętami oraz surowcami. 

O tej wymianie noża na worek cukierniczy wie sporo Kacper Barzyk, który również przeszedł z kuchni do cukierni. I z Polski do Barcelony, a konkretnie do Bee Chef Pastry School, w której jest asystentem samego Hansa Ovando. Nam opowiedział o tym jak w niezwykle krótkim czasie spełniło się jego marzenie. A także o tym, czym polskie cukiernie wyróżniają się na tle hiszpańskich i dlaczego zakwas w cieście jest bardziej interesujący, niż mus w monoporcji.

Budowaniu dobrych relacji zawsze sprzyja dobre jedzenie. Tego nie zabraknie w waszych cukierniach i na waszych wigilijnych stołach, jeśli zainspirujecie się którąś z receptur, którą znajdziecie w tym wydaniu. Nasi mistrzowie zadbali o bardzo bogaty przegląd zarówno piekarski jak i cukierniczy w tradycyjnym, jak też nowoczesnym wydaniu. Znajdziecie tam wyjątkowe receptury, np. na chleb.

Wśród jadalnych arcydzieł nie mogło zabraknąć i jegomości – piernikowego domka, który jest ozdobą wielu cukierniczych witryn i nie tylko! Jak powstaje taka budowla? Swoje sposoby zdradziła nam Ewa Drzewicka, która podzieliła się swoimi sposobami na odpowiednio przygotowany lukier, ciasto oraz technikę zdobienia.

To, co smaczne smakuje jeszcze lepiej w pięknym opakowaniu! W tym numerze nie mogło zabraknąć również materiału o tym ważnym akcencie, który nabiera znaczenia właśnie w czasie Świąt, gdy jedzenie również często staje się prezentem. Jakich opakowań oczekuje współczesny klient i dlaczego warto nawiązać relacje z artystami? O tym przeczytacie w materiale Ewy Siudy-Szymanowskiej. 

Sztuką jest jednak dziś nie tylko stworzyć piękne i apetyczne produkty, lecz także je sprzedać. Co prawda, ta znacznie wzrasta w grudniu, ale nie jest łatwo wybić się pośród oferty wielu innych lokali. Jakich narzędzi użyć do podniesienia efektywności sprzedaży? Jak tworzyć akcje promocyjne skrojone na świąteczny apetyt klientów? Przyczytajcie koniecznie materiał Świąteczne podkręcanie sprzedaży.

Na koniec zachęcamy Was do skorzystania z naszej świątecznej oferty, w której dla naszych stałych czytelników mamy voucher na styczniowe szkolenie z Sławomirem Korczakiem oraz ciekawe propozycje książkowe. Szczegóły znajdziecie tutaj >>> KLIK! 

Zostawiając Wam garść prezentów, składamy również pachnące piernikiem życzenia - słodkich, ale i wytrawnych Świąt Bożego Narodzenia! Niech te Święta będą szukaniem piękna w tym, co dookoła nas i drugim człowieku.

 

SPIS TREŚCI

Mistrz Branży na święta
Kieruje nami prostota – rozmowa z Kasią Błońską i Dominiką Krzemińską, właścicielkami cukierni Kukułka 
Inżynieria ciastka – rozmowa z Kacprem Barzykiem, asystentem Hansa Ovando w Bee Chef School
Słodko-słony duet – kucharz i cukiernik przy wspólnym blacie
Biznes i marketing w tortach artystycznych – rozmowa z Ulą Stępniak, pomysłodawczynią Słodkiej Konferencji
Czytamy książki
Sztuka opakowania 
Świąteczne podkręcanie sprzedaży 
Cieszyńskie skarbeńka
Piernik – dlaczego warto mieć je w ofercie cukierni?
Piernik zamiast cegły, czyli o sztuce budowania świątecznych domków
Więcej piękna w chlebie: Zimowe inspiracje Katarzyny Marciniak

W świątecznym nastroju - receptury
Raspberry Crown
Świąteczna Korona
Green Forest
Małopolski cwibak z fasoli
Wigilijny miodownik
Chleb Słoneczny blask
Chleb galicyjski z nutą Beneluksu
Chleb z orzechami włoskimi i słodem
Chleb z rodzynkami i ziarnami kolendry
Chleb bożonarodzeniowy
Kornetto z pradawnych zbóż

Receptury firmowe
Świąteczna przekąska piernikowa z dodatkiem świeżej pomarańczy
Czekoladowy muffin
Keks szlachecki
Ciastka Czekoladowe
Świąteczne brownie w wegańskim stylu
Wiśniowa makówka

Flash News

 

NOWE WYDANIE DOSTĘPNE prenumeracie >>

 

Zobacz online Katalog reklam (okienko poniżej) 
lub pobierz katalog reklam >>

Mistrz Branży Oferta: inne
Producent: Mistrz Branży, wydawnictwo Grupa 69
Sprzedawca: Mistrz Branży
Cena do negocjacji