Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Hazana Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata

Dzięki 150 przepisom z ponad 20 krajów, od Polski do Maroka, zebranym w książce Gavina Paola, od­kryjesz wspaniałe smaki wegetariańskich potraw, które stanowią ważną część żydowskich posiłków. Poznasz proste przepisy na rozkoszne dania sięgające do tradycji wielu kuchni, od północnoafrykań­skiej przez włoską i austriacką po litewską. „Pusty żołądek to smutne serce” – mawiają hiszpańscy Żydzi. Dlatego kuchnia i wspólnie spożywane posiłki od zawsze były w centrum ich kultury.

 

Żyjący przez tysiąclecia w rozproszonych po całym świecie diasporach przejmowali i rozwijali lokalne tra­dycje kulinarne. W ten sposób powstała bogata, aromatyczna kuchnia oparta na chlebie, owczych i kozich serach, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach, świeżych i suszonych owocach. Apetyt re­dakcji zaostrzył przepis na rosyjski kisiel z czarnej porzeczki, mus z gorzkiej czekolady po sefardyjsku (o smaku rumu i kawy!), greckie zawijańce z dynią na słodko, algierski haroset, austriacki tort makowy i oczywiście polski miodownik.

Helena Chmielewska

Mistrz Branży Oferta: inne
Producent: Gavin Paola
Sprzedawca: Mistrz Branży
Cena do negocjacji