Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Krótka historia kanapki

    Krótka historia kanapki

    250 lat temu, 24 listopada 1762 r., po raz pierwszy pojawiła się pisemna wzmianka na temat kanapki. Historia królowej polskich śniadań jest jednak o wiele dłuższa. Skąd na naszych stołach wzięła się potrawa, do której miłość mogła udaremnić nawet jedną z kosztownych misji kosmicznych?

    Więcej

  • Szkolenia bhp – zmora pracodawców

    Szkolenia bhp – zmora pracodawców

    Pracodawca jest odpowiedzialny za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w przedsiębiorstwie. Z tego tytułu spoczywa na nim wiele obowiązków mających na celu ochronę zdrowia i życia pracowników przed zagrożeniami występującymi w procesie pracy.

    Więcej

  • Nowe rozporządzenie w sprawie tłuszczów smażalniczych

    Nowe rozporządzenie w sprawie tłuszczów smażalniczych

    19 października weszło w życie rozporządzenie* w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania. Co to oznacza, wyjaśnia Jan Bondar, rzecznik GIS.

    Więcej

  • Mars Inc. i zrównoważony przemysł kakaowy

    Mars Inc. i zrównoważony przemysł kakaowy

    Mars Inc. w 2011 roku przeznaczył 30 mln dolarów na inwestycje w zrównoważoną produkcję kakao. Kolejne nakłady finansowe na realizację wspólnych działań z konkurencyjnymi producentami z branży spożywczej przekazywane będą przez amerykańską firmę do 2020 r.

    Więcej

  • Inspekcje malejącego zaufania społecznego

    Inspekcje malejącego zaufania społecznego

    Już 10 lat funkcjonują zaostrzone unijne przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, a mimo to instytucjonalny nadzór bezpieczeństwa żywności pozostawia wiele do życzenia. Jaki jest sens funkcjonowania tych wszystkich służb prewencyjnych, skoro na trop kolejnych afer częściej wpadają media niż powołane urzędy?

    Więcej

  • Człowiek sukcesu* - piekarz z własnymi sklepami

    Człowiek sukcesu* - piekarz z własnymi sklepami

    – Pomysł na wybudowanie hali pojawił się już w 2004 r. Ale odczekałem, chcąc przekonać się, jak rozwija się rynek naszych sklepów – wspomina Robert Marczak, właściciel Piekarni ROBSON. Jak czas pokazał, sieć sklepów rozwinęła się dobrze, więc inwestycje w nową halę produkcyjną okazały się konieczne.

    Więcej

  • Plebiscyt Maszyny i Urządzenia - podsumowanie

    Plebiscyt Maszyny i Urządzenia - podsumowanie

    Po trzech miesiącach głosowania nasi Czytelnicy wyłonili 18 zwycięzców w Plebiscycie Maszyny i Urządzenia. Sprawdź, kto zajął 1-2-3 miejsca w 6 kategoriach i co przygotowaliśmy dla wszystkich uczestników Plebiscytu.

    Więcej

  • Cyfrowa szkoła po polsku

    Cyfrowa szkoła po polsku

    Można czekać aż nową reformę systemu edukacji zastąpi kolejna nowa reforma. Można czekać na granty UE i papierowe projekty ministerstw. Można czekać na decyzje urzędników, kuratorów i dyrektorów. Można czekać, aż cyfryzację szkoły zawodowej zrobi ktoś za nas… można czekać albo zrobić to samemu…

    Więcej