Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • W zastępstwie cukru

    W zastępstwie cukru

    Nie od dziś wiadomo, że cukier krzepi. Aby jednak w pełni docenić zalety słodyczy ukrytej w wyro­bach ciastkarskich, warto poszukać takich substancji słodzących, które nie tylko wpłyną korzystnie na właściwości ciasta, ale też nie przysporzą konsumentom dodatkowych kilogramów czy nie przy­czynią się do problemów ze zdrowiem.

    Więcej

  • Najcenniejsze 20%

    Najcenniejsze 20%

    Masz wrażenie, że Twoja firma nie osiąga maksimum swoich możliwości, że pracownicy nie są efektywni lub że sam zajmujesz się mniej ważnymi sprawami zamiast skupić się na priorytetach? To znak, że musisz chłodno przeanalizować kondycję firmy i określić jej najcenniejsze 20%.

    Więcej

  • Sztuka temperowania

    Sztuka temperowania

    Temperowanie czekolady jest niezbędne, żeby ograniczyć dojrzewanie tłuszczu, który na powierzchni czekolady daje charakterystyczny "siwy" nalot. Szkopuł w tym, by ten proces przeprowadzić prawidłowo. Sprawdźmy, jak to się robi w warunkach przemysłowych.

    Więcej

  • Ujarzmić stres

    Ujarzmić stres

    Stres - może nas sparaliżować, może też stać się naszym sprzymierzeńcem. Wystarczy nauczyć się nim zarządzać. Sprawdź, która technika będzie dla Ciebie odpowiednia.

    Więcej

  • Jestem sugarcrafterem. Nie mylić z cukiernikiem

    Jestem sugarcrafterem. Nie mylić z cukiernikiem

    – W sumie od tego powinnam zacząć – od opisania, czym  jest „styl angielski”, czyli mój kochany sugarcrafting – tak Ania Daraż zaczęła jeden z pierwszych wpisów na blogu Niezłe Ciacho i zelektryzowała uwagę głodnych wiedzy pasjonatów. Ten blog to dla wielu osób wykładnia stylu angielskiego po polsku.

    Więcej

  • Mąka dobrze magazynowana

    Mąka dobrze magazynowana

    Dostawa, magazynowanie i przygotowanie surowców decyduje w dużej mierze o jakości gotowego wyrobu. Ma również wpływ na koszty produkcji piekarsko-cukierniczej. Jak zatem przechowywać mąkę w mniejszych zakładach produkcyjnych?

    Więcej

  • Miałem być mechanikiem...

    Miałem być mechanikiem...

    Cukiernik, piekarz, podstarszy cechu, tenisista, narciarz, gitarzysta basowy, podróżnik, społecznik, miłośnik Suchego Lasu… Każde z tych określeń doskonale pasuje do Piotra Koperskiego . Ale trzeba poznać go bliżej, by przekonać się, jak świetnie łączy wszystkie te pasje i jak wciąż szuka nowych pomysłów na przyszłość.

    Więcej

  • Chleb na zdrowie

    Chleb na zdrowie

    Jak ubarwić nasz chleb powszedni i przy okazji zrobić z niego dobre źródło antyoksydantów? Czym go wzbogacić, by miał cechy żywności funkcjonalnej (prozdrowotnej)? Pod ręką mamy dodatki z dalekiego świata.

    Więcej