Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Czekoladowa rewolucja w małej pracowni

    Czekoladowa rewolucja  w małej pracowni

    Dzięki przedsiębiorczym czekoladnikom poznajemy nowe, wyrafinowane oblicze ciemnej czekolady. Wbrew industrialnemu dyktatowi na świecie powstają setki małych pracowni tworzących niezwykłe tabliczki doceniane przez koneserów.

    Więcej

  • Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

    Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

    Stanisław Kalemba, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, objął honorowym patronatem tegoroczną edycję Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie promujące rodzimą żywność realizowane jest czwarty rok. Od początku funkcjonowania jego honorowym patronem jest minister odpowiedzialny za resort rolnictwa.

    Więcej

  • Sedno nadzień truflowych

    Sedno nadzień truflowych

    Wykwintność i kosztowność to najczęstsze synonimy trufli. I nie chodzi tu o najbardziej poszukiwany pod ziemią grzyb, który jest uznawany za najlepszy afrodyzjak, ale o pełne smaku i słodyczy nadzienia truflowe. Jakie składniki odpowiadają za ich niepowtarzalny smak i konsystencję?Jakimi metodami produkuje się te nadzienia?

    Więcej

  • Niezależne forum: Jak uzdrowić system szkolnictwa zawodowego?

    Niezależne forum: Jak uzdrowić system szkolnictwa zawodowego?

    Kryzys szkolnictwa zawodowego sprowadza się do podstawowego problemu: niedostosowania kształcenia do potrzeb rynku i oczekiwań pracodawców. Jednak za tym ogólnikiem stoi szereg istotnych problemów, które wspólnie „pracują” na niewydolność nauczania zawodowego w Polsce.

    Więcej

  • Małe jest piękne

    Małe jest piękne

    Świat oszalał. Na punkcie miniaturyzacji, która musi iść w parze z artystycznym zacięciem. Małe jest piękne, ale pod warunkiem, że jest eleganckie, zwłaszcza w cukiernictwie.

    Więcej

  • Dlaczego warto produkować ekologiczny chleb?

    Dlaczego warto produkować ekologiczny chleb?

    W ekologicznej produkcji żywności zabronione jest stosowanie wszelkich dodatków chemicznych. Zarówno surowce, jak i końcowy produkt mają być wolne od takich zanieczyszczeń. Dlaczego jest to tak ważne i czy trudno jest wdrożyć najważniejsze zasady produkcji ekologicznej w piekarni?

    Więcej

  • Moja Lubelszczyzna – wywiad z Barbarą Krzyszczak

    Moja  Lubelszczyzna  – wywiad z Barbarą Krzyszczak

    Kiedy pod koniec 2012 r. okazało się, że targi BAKEPOL przenoszą się z Kielc do Lublina, branża zareagowała różnie. Jedni twierdzili, że „to jakaś pomyłka”, dla innych było to strategiczne posunięcie. A my stanęliśmy obok i postanowiliśmy porozmawiać o Lubelszczyźnie, zrozumieć jej specyfikę, zobaczyć oczami osoby stamtąd.

    Więcej