Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Rola zakwasu w pieczywie ekologicznym

    Rola zakwasu w pieczywie ekologicznym

    Mikotoksyny w żywności to poważny problem, który dotyczy nie tylko strat w branży spożywczej, ale też bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Długotrwałe narażenie organizmu na niskie stężenie mikotoksyn, przyjmowanych z pokarmem, może spowodować różne choroby przewlekłe.

    Więcej

  • Marka – słodki przedmiot pożądania

    Marka  – słodki przedmiot pożądania

    Istnieją elementy, które wpływają na zakup produktu w dużo większym stopniu niż sama ich jakość i użyteczność. Co więcej, istnieją produkty, których w ogóle nie potrzebujemy, a mimo to kupujemy je. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ są marką.

    Więcej

  • Sito zakazu sprzedaży niezdrowej żywności w sklepikach szkolnych

    Sito zakazu sprzedaży niezdrowej żywności w sklepikach szkolnych

    Rząd poparł projekt ustawy PSL o zakazie sprzedaży niezdrowej żywności w szkołach. W trosce o maluchy ludowcy stworzyli listę wytycznych, co może, a co nie może się znajdować w produkcie sprzedawanym w sklepiku szkolnym – pisze Antoni Bohdanowicz w portalu natemat.pl. Po czym sprawdził, co przejdzie przez sito ustawy, a co nie.

    Więcej

  • Chleb dla diabetyków

    Chleb dla diabetyków

    Pieczywo, które dostarcza niezbędnych wartości odżywczych i wspiera leczenie w poszczególnych schorzeniach, stanowi kluczowy element w wielu dietach specjalnych.

    Więcej

  • Czy Polacy lubią sweet tables?

    Czy Polacy lubią sweet tables?

    Oto jest pytanie! Standardowe wesele to tort w stylu angielskim na 100 osób, czekoladowe fontanny, patery z fantazyjnie ułożonymi owocami. Tak, te atrakcje potrafią jeszcze wywołać duże wrażenie u gości weselnych i zawsze będą miały swoich zwolenników.

    Więcej

  • Jej Wysokość Wanilia

    Jej Wysokość Wanilia

    Wielu producentów lodów oszczędza na wanilii, wielu stosuje jej syntetyczne zamienniki, a inni posiłkują się aromatami waniliowymi. Jeżeli przyjrzymy się etykietom produktów, tylko na nielicznych znajdziemy informację o dodatku tej prawdziwej przyprawy.

    Więcej

  • Zabawa barw(nik)ami

    Zabawa barw(nik)ami

    Barwniki spożywcze to dziedzina, która szybko i dynamicznie się rozwija. Zaskakują kolorami, ale też formą. Są w proszku, żelu, sprayu, żeby jeszcze lepiej dopasować się do coraz wymyślniejszych technik pracy cukiernika i nadążyć za zmieniającymi się trendami w dekorowaniu.

    Więcej