Festiwal Czekolady pełen słodkości i odwiedzających
Mimo trudnych czasów dla eventów, targów i festiwali, Festiwal Czekolady WeForm po raz trzeci odbył się w Sandomierzu. I okazał się ogromnym sukcesem.
Mimo trudnych czasów dla eventów, targów i festiwali, Festiwal Czekolady WeForm po raz trzeci odbył się w Sandomierzu. I okazał się ogromnym sukcesem.
Mimo wielu trudności związanych z sytuacją epidemiologiczną, 6 września chleb ponownie stał się bohaterem wydarzenia, który zrzeszyło wszystkich jego amatorów, twórców i pasjonatów.
II edycja prestiżowego konkursu dla branży kucharskiej i cukierniczej pozwoliła poznać nazwisko uczestnika Kulinarnego Pucharu Polski 2021 i była pierwszym eventem dla branży od czasu pandemii.
Wśród 16 zgłoszonych lodziarni to właśnie ta z Baborowa - zdaniem konsumentów - serwuje najlepsze lody borówkowe. Co jest tajemnicą ich sukcesu?
Historia na ścianach, lody na patyku i kawa pod własnym brandem - rodzinna lodziarnia Klapec właśnie otwarła kolejny punkt pełen smaku i klasy.
To była wysmakowana uczta, pełna artyzmu, ciekawych pomysłów, nowych technik i oczywiście pasji! W konkursie dekoracji cukierniczych podziwialiśmy ponad 60 prac w 6 kategoriach, przygotowanych przez dekoratorów z Polski oraz Litwy, Słowacji, Rosji i Białorusi. Oto wyniki i krótkie podsumowanie.
I edycja Słodkiej Konferencji pod znakiem sukcesu - liczna frekwencja i zadowolenie uczestniczek potwierdzają zapotrzebowanie na tego typu wydarzenia.
Takich wyników mało kto się spodziewał! Po raz pierwszy w historii do finału turnieju nie dostał się żaden cukiernik. Z kolei w konkursie dla piekarzy wystartował tylko jeden uczeń – Dominik Dederek z ZS Mosina – który jako jedyny zakwalifikował się do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz
W Gdańsku wiedzą, jak się robi jarmark, jak dobrze zjeść i wspólnie zorganizować smaczne happeningi. O nietypowej akcji gdańskiej Piekarni Kidzińscy i Stowarzyszenia Kucharzy Polskich pisze obserwator i krytyk kulinarny Rafał Nowakowski.
Ekogala w Jasionce k. Rzeszowa jak co roku przyciąga zwolenników żywności produkowanej ekologicznie. Na wydarzeniu nie mogło zabraknąć stowarzyszenia Polska Ekologia, które aktywnie promuje bliskie jej idee od 13 lat.