Moc lodowych łakoci – inauguracja sezonu lodziarskiego

Przygotowania do sezonu lodziarskiego zapowiadają prawdziwy raj dla wielbicieli słodkości. Mogli się o tym przekonać uczestnicy tegorocznych Seminariów Lodziarskich.
Przygotowania do sezonu lodziarskiego zapowiadają prawdziwy raj dla wielbicieli słodkości. Mogli się o tym przekonać uczestnicy tegorocznych Seminariów Lodziarskich.
26 lutego br. w Lublinie, Wiesław Kucia wspólnie z żoną Anną oficjalnie otwarli Szkołę Artystyczną w zupełnie nowej odsłonie. W nowym miejscu – w doborowym towarzystwie, przy dobrym jedzeniu i efektownych pokazach zaprzyjaźnionych mistrzów – zainaugurowali kolejny, bogatszy, etap firmy.
Co jest najlepszym źródłem inspiracji? Dla nas zawsze byli i są nim ludzie z pasją. Po raz kolejny mieliśmy przyjemność gościć osoby wyjątkowe i nietuzinkowe, związane z cukiernictwem, piekarstwem i lodziarstwem. Dzięki ich pokazom Strefa Mistrza Branży idealnie wpisywała się w tematykę SweetTARGów i dodawała targom smaku :)
Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet, 23 lutego 2016 r.
Expo Sweet, 24 lutego 2016 r. Wielką kreatywnością i pracowitością musieli wykazać się młodzi adepci sztuki cukierniczej. Ich zadaniem było wykonanie w ciągu trzech godzin aż dwóch różnych prac – deseru oraz tortu – na temat „Henryk Sienkiewicz i jego twórczość”.
Po raz pierwszy w historii konkursu uczestnicy musieli wykazać się nie tylko pomysłowością w dekorowaniu piętrowych atrap, samemu wybrać temat, ale też przygotować pyszne ciasto. I po raz pierwszy niektóre prace wzbudziły kontrowersje w mediach publicznych.
12 stycznia br. w ZSZ nr 2 we Wrześni poznaliśmy zwycięzców wielkopolskiego etapu Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Wśród młodych cukierników zabłysnął Bartłomiej Lisiak z Leszna. W grupie piekarskiej wyróżnił się Łukasz Reszel z Pleszewa.
Zwycięzcą zakończonej niedawno II edycji Bake & Play został Kamil Zdziebłowski. Na drugim stopniu podium stanęła zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu – Justyna Borecka. Miejsce trzecie zajęła Aleksandra Pudelska.
Jak zagwarantować sobie sukces w prowadzeniu piekarni lub cukierni? Śląscy piekarze i cukiernicy mieli okazję poznać bieżące trendy, ciekawe techniki pracy i strategie, które pomogą w prowadzeniu własnego biznesu. Tym zagadnieniom poświęcona była II edycja Salonu Biznesu Ford dedykowana branży piekarskiej oraz cukierniczej.
W piątek, 11 grudnia, w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących odbyła się II edycja konkursu „Ciasteczkowy zawrót głowy”. Uczniowie szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych chwalili się swoimi umiejętnościami i zaprezentowali piękne cieszyńskie ciasteczka, przywracając stare tradycje do łask.