Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Relacje

  • XVIII Radomskie Święto Chleba

    XVIII Radomskie Święto Chleba

    Teraz, kiedy Święto jest już pełnoletnie, jest łatwiej, ale kiedy zaczynaliśmy 18 lat temu, było zdecydowanie trudniej. Trzeba było ludzi mocno przekonywać, wręcz namawiać do tego.

    Więcej

  • Papieska kremówka łączy ludzi

    Papieska kremówka łączy ludzi

    Z roku na rok kremówka papieska liczy tyle metrów, ile lat miałby papież Jan Paweł II. Po raz pierwszy mistrzowie cukiernictwa z Podkarpacia wyjątkowo przygotowali je w lipcu, a nie w maju, a w akcję zaangażowało się wiele firm i osób, o czym pisze Małgorzata Słowińska.

    Więcej

  • Kształcenie zawodowe – konieczne są zmiany w systemie

    Kształcenie zawodowe – konieczne są zmiany w systemie

    Dyrektorzy i nauczyciele szkół zawodowych oraz pracodawcy biją na alarm – mają coraz większy problem ze znalezieniem pracowników. W związku z zaistniałą sytuacją domagają się podniesienia poziomu kształcenia w zawodówkach i zmian w samym systemie edukacji.

    Więcej

  • Rybnickie Złote Jabłko dla Justyny Czuj i Izy Wróbel

    Rybnickie Złote Jabłko dla Justyny Czuj i Izy Wróbel

    Już po raz 5. uczniowie szkół zawodowych rywalizowali w Rybnickich Mistrzostwach Młodych Cukierników o Złote Jabłko. W tym roku na rybnickim rynku młodzi adepci zmierzyli się z tematyką Śląska. Z tej konkurencji zwycięsko wyszedł tort "Familok" Justyny Czuj i Izy Wróbel z ZSTiO ze Skoczowa.

    Więcej

  • Kobiece „Ja” w centrum uwagi

    Kobiece „Ja”  w centrum uwagi

    Jaka jest współczesna busi­nesswoman? Z jakim skutkiem godzi różne role w życiu i biznesie? Jak może uwolnić kreatywność w zarządzaniu firmą poprzez wartości? Na te pytania odpowiedzi szukałyśmy podczas II Spotka­nia dla Kobiet Branży w Kato­wicach.

    Więcej

  • Chleb, wszystko z chlebem i do chleba

    Chleb, wszystko z chlebem i do chleba

    III Festiwal Chlebów Świata, Warszawa, 22-24 kwietnia 2016 r. To już trzeci rok z rzędu, gdy fascynacja chlebem skupiła przy stołach w Zespole Szkół im. Władysława Grabskiego w Warszawie jego degustatorów i wystawców: rzemieślników piekarstwa, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu, Muzeum Chleba w Warszawie.

    Więcej

  • Polskie dekoratorki pokazały klasę!

    Polskie dekoratorki  pokazały klasę!

    Od 2012 r. w Wielkiej Brytanii odbywa się Cake International – renomowana wystawa dla profesjonalistów i pasjonatów wypieków oraz dekorowania ciast i tortów. Co roku dużo emocji dostarcza konkurs dla dekorato­rów z całej Europy, w którym prace są oceniane w ponad 10 kategoriach.

    Więcej