Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Makowiec na cieście drożdżowym

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autorzy: Cukiernicy-technolodzy firmy PROSPONA - Jerzy Brzozowski i Marek Tomaszek

     
 

Artukuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

SKŁADNIKI

 

Ciasto

½ kg mąki
1  jajko
1  margaryna
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
½ szklanki mleka
szczypta soli

Nadzienie

800 g Masy makowej PROSPONA
2 jaja
okruchy biszkoptowe
bakalie

PRZYGOTOWANIE

Z mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki, zarobić ciasto, włożyć do zimnej wody i pozostawić, aż wypłynie. Następnie podzielić ciasto na 4 części, wywałkować 4 prostokątne placki.

Przygotować nadzienie: mak dokładnie wymieszać z jajkiem, okruchami, bakaliami. Nałożyć na rozwałkowane ciasto i równomiernie rozsmarować.

Zwinąć całość, formując rolady i umieścić w pergaminowym papierze. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec 30-40 min w temperaturze ok. 180°C.

WSKAZÓWKI

Ciasto po wypłynięciu należy natychmiast wyciągnąć, ponieważ zbyt długie przetrzymywanie w zimnej wodzie naruszy strukturę i właściwości ciasta.

Po uformowaniu rolad przekładamy je na papier pergaminowy, który powinien mieć zakładkę 1 cm. Pozwoli nam to kontrolować rozrost ciasta. W pergaminie dobrze jest zrobić nakłucia, żeby ciasto „oddychało”, a para wodna nie skraplała się po wewnętrznej stronie papieru.

Po ostygnięciu makowiec warto przesmarować czekoladą i udekorować Posypkami owocowymi PROSPONA lub Skórką pomarańczową PROSPONA.