Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Receptura Wielkanocna - Tort Wielkanocny

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: Kamil Zdziebłowski uczeń Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zabrzu

     
 

Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

 

 Receptura: 

 

Spod biszkoptowy:
3 jajka
100 g mąki
100 g cukru

Masa budyniowa do przełożenia:
200 g masła
350 ml mleka
budyń śmietankowy
20 g cukru pudru

Dekoracja:
masa cukrowa (biała i zielona)
biała czekolada do dekoracji
ciemna czekolada do dekoracji
barwniki spożywcze (żółty, pomarańczowy, zielony)
sylikonowe formy jajek w 2 rozmiarach
folia

Sposób przygotowania:

Spod biszkoptowy (wykonany metodą na ciepło):
Jaja ubić z cukrem, następnie wymieszać z mąką.

Masa:
Budyń ugotować na mleku, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, zimny budyń połączyć z masłem.

Wykonanie:

Spód biszkoptowy przekroić na 3 części, przełożyć i obsmarować masą budyniową. Pokryć tort masą cukrową (białą). Na bokach tortu pomalować własnoręcznie żonkile barwnikami spożywczymi, dodać zielona trawę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej zrobić z niej spiralki za pomocą folii i grzebyka, natomiast z ciemnej czekolady odlać jajka za pomocą form sylikonowych. Na dolnym rancie robimy warkoczyk z białej czekolady. Na wierzchu tortu zielonym barwnikiem pomazać zakola, z zielonej masy cukrowej zrobić trawkę za pomocą sitka. Układamy gotowe spiralki, trawkę i jajka.