Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mikrofale zamiast aktywnych opakowań

dodano , Redakcja AK

Pieczywo bez pleśni przez 2 miesiące? To możliwe i to bez użycia opakowań aktywnych czy konserwantów. Amerykańscy inżynierowie z laboratorium Microzap opracowali technologię z wykorzystaniem mikrofal, która niszczy chorobotwórcze bakterie, np. salmonelli, oraz zarodniki pleśni.

Jednym z największych zagrożeń dla chleba jest pleśń. Problem dotyczy głównie pieczywa zapakowanego w folię, gdzie w wyniku zawilgocenia dochodzi do wzrostu zarodników pleśni. Okazuje się, że można sobie z tym poradzić bez konieczności stosowania konserwantów.

Amerykanie skonstruowali urządzenie, które działa podobnie jak typowa kuchenka mikrofalowa. Przy czym ‒ w przeciwieństwie do niej ‒ mikrofale rozchodzą się w komorze równomiernie, nie tworząc cieplejszych i chłodniejszych miejsc. Wystarczy 10-sekundowe bombardowanie mikrofalami, by pieczywo po 60 dniach miało taką samą zawartość pleśni jak po upieczeniu.

Nowa technologia już wzbudziła zainteresowanie producentów pieczywa, choć są obawym, że jej stosowanie może podnieść koszty produkcji. Pozostaje również pytanie, jak na taki chleb zareagowaliby klienci.

źródło: BBC News, wyborcza.pl