Stacjonarna myjka Guggenberger jest przeciwwagą dla taśmowych zmywarek, które są zazwyczaj energochłonne i zajmują dużo miejsca. Na niewielkiej powierzchni, zaledwie 1,8 x 2,2 m2, można umyć każdy rodzaj osprzętu, kosze, pojemniki, foremki, palety, blachy na ciasto i wózki z pieców obrotowych.
Podobne artykuły
Artykuł pochodzi ze styczniowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Myjka jest superwydajna – radzi sobie z uciążliwymi zabrudzeniami, które potrafią oszpecić niejeden osprzęt.
Cechą szczególną urządzenia jest cykl wirowania, który następuje po cyklu mycia, usuwając w sposób mechaniczny pozostałą brudną wodę z osprzętu. W związku z tym w ostatecznym cyklu płukania zużycie wody, w porównaniu z innymi myjkami, jest znikoma.
Na jeden pełny cykl średnie zużycie wody wynosi 18 l. Tak oszczędny cykl mycia przy tak dużej pojemności myjki jest możliwy tylko dzięki innowacyjnemu rozwiązaniu: odwirowania brudnej wody z dużą prędkością obrotów przed cyklem płukania. Siła odśrodkowa skutecznie usuwa brudną wodę, zwłaszcza z newralgicznych miejsc jak pręty koszy. Dlatego w cyklu płukania zużywa się znacznie mniej czystej wody. Mniejszy udział czystej wody w płukaniu oraz brak konieczności jej podgrzewania pozwolą realnie zaoszczędzić na rachunkach na wodzie i energii.