Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Rozwój poprzez inwestycje - otwarcie nowego młyna

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Od 20 lat Młyny Szczepanki z sukcesem łączą najlepsze tradycje rodzinnego młynarstwa z nowoczesną technologią. Priorytetem wciąż jest rozwój i inwestowanie tylko w najlepsze rozwiązania dla dobra Klientów.

     
 

Artykuł pochodzi z wrześniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

     
 

Kiedy Firma Młyny Produkcyjno-Handlowe Tadeusz Michalczyk rozpoczęła działalność w 1992 r., oferowała łącznie 150 t mąki pszennej i żytniej na dobę. Dzisiaj Młyny Szczepanki, dzięki najlepszym technologiom, ten wynik podniosły do 800 t na dobę. I nie jest to ostatnie słowo.

Inwestycje w latach 2003-2007

Pierwszą poważną inwestycją w firmie było wybudowanie w 2003 r. nowego młyna pszennego o wydajności 400 t na dobę. Rok później utworzono piekarnię laboratoryjną, która umożliwiła przeprowadzanie oceny jakości mąki za pomocą próbnych wypieków. W 2004 r. zmodernizowano młyn pszenny, zwiększając tym samym produkcję mąki żytniej o kolejne 100 t na dobę. Trzon młyna żytniego stanowią maszyny i urządzenia firmy Bühler, wyróżniające się doskonałą efektywnością w przemiale. W procesie czyszczenia i przygotowania zbóż do przemiału zastosowano urządzenia typu SORTEKS oraz łuszczarki DC-PEELER.

W latach 2005 i 2007 firma uzyskała certyfikaty jakości potwierdzające spełnienie wymagań normy PN-EN ISO 9001:2000 i ISO 22000:2006 oraz systemu HACCP. System zarządzania jakością objął produkcję, sprzedaż przetworów zbożowych, zboża dostarczane przez rolników indywidualnych oraz produkowane w należących do firmy gospodarstwach rolnych. W 2007 r. ruszyła produkcja mieszanek piekarniczych, tj. chleb Szczepan, Herbowy, Świeżak oraz Ziarniak, opartych na naturalnych składnikach. Pieczywo z nich wyprodukowane charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, a także wyjątkowym smakiem oraz aromatem.

Nowy młyn 2012

W 2011 r. zapadła decyzja o kolejnej rozbudowie młyna pszennego poprzez stworzenie nowej linii przemiału pszenicy o wydajności 250 t na dobę. Nowo wybudowany młyn oparty jest na technologii i urządzeniach firmy Bühler. Proces czyszczenia, jak i przemiału jest w pełni zautomatyzowany, pozwalający osiągać wysokie wyniki produkcyjne oraz najwyższą jakość otrzymywanych mąk.

Linia do przemiału pszenicy w czyszczarni jest wyposażona w maszyny czyszczące kombi, tryjer, automatyczną regulację wilgotności MYFC, nawilżacz wirowy, automatyczne regulatory ilości zboża flowbalancer, łuszczarkę DC-PEELER, kompletną aspirację. W procesie przemiałowym pracują: mlewniki walcowe ANTARES MDDR, odsiewacze kwadratowe SIRIUS MPAK, wialnie kaszkowe POLARIS MDRG, przesiewacze cylindryczne do otrąb FILTROWIN, odsiewacze kwadratowe kontrolne do mąk, transport pneumatyczny, aspiracja. Oprócz inwestycji w nowoczesność firma podnosi standardy kontroli jakości. Młyny Szczepanki wdrożyły w swoim zakładzie wymagania standardów BRC ver. 6 i IFS ver. 5 oraz FSSC: standard bezpieczeństwa żywności oparty na normie ISO 22000 i specyfikacji ISO/TS 220021. Wdrożenie standardów zostało potwierdzone certyfikatami TÜV Nord Polska.

Stawiając na rozwój i ulepszenia, cieszymy się niesłabnącym zaufaniem Klientów od 20 lat. Dziękujemy Im za dotychczasową dobrą współpracę i życzymy kolejnych owocnych lat.   

Firmy, które uczestniczyły w rozbudowie młyna pszennego w latach 2011-2012: Bühler AG, Ekoserwis, Elmont AKP, Instal-Młyn Andrzej Czarnecki, Projektowy Zespół Autorski Janusz Skurski i Stanisław Turek, Przembud, Uspol Vision JMP, WEM-Elektromech.