Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Jemy oczami! Jak światło wpływa na nasz apetyt?

dodano , Administrator

Pierwszym zmysłem, który eksploruje otoczenie, kiedy przekraczamy próg piekarni, cukierni bądź kawiarni, jest węch. Podczas gdy aromat świeżo wypiekanego pieczywa, kawy czy słodkich przysmaków zaczyna pobudzać apetyt, światło kreuje w naszej głowie odbiór wnętrza za pomocą wzroku.

Odpowiednie oświetlenie produktów z wystawowej lady i przestrzeni jadalnej zachęci do zakupu oraz pozostania w lokalu na dłużej. Oto kilka wskazówek, jak zaprojektować doskonałe oświetlenie, które zwiększy satysfakcję klientów i podkreśli kulinarne uroki naszej przestrzeni.

Kolor
Po pierwsze, światło ma kolor. W zależności od tego, czy wybierzemy oświetlenie ledowe, czy tradycyjne żarówki lub świetlówki albo też inne, uzyskamy nieco inną poświatę. A to będzie miało wpływ na to, jak będą prezentować się nasze produkty. Chleby, bułki, ciasta i pozostały asortyment spożywczy zdecydowanie lubi światło jak najbardziej zbliżone do naturalnego. Ciepłe światło od 2700 K do 3000 K i > 90Ra CRI najskuteczniej wzmocni kolor chleba i ciast. Choć pieczywu i innym produktom zdecydowanie sprzyja wspomniane ciepłe światło, najważniejszą rzeczą jest konsekwencja. Staraj się zachować oświetlenie witryn, używając tego samego typu żarówki we wszystkich miejscach. Niespójne oświetlenie zaburza wykorzystanie pełnego potencjału wizualnego.

Warto wspomnieć, że w przeciwieństwie do wielu źródeł światła, lampy LED nie powodują nadmiernego wysuszania pieczywa. Na podstawie badań rynkowych szacuje się, że odpowiednie oświetlenie sprawiające, że produkty wyglądają apetycznie i świeżo, zwiększa sprzedaż nawet o 30%.



Intensywność
Czy twoje oświetlenie jest jasne, czy raczej słabe? W przypadku sklepów rzadko dochodzi do nadmiernego oświetlenia. Problemem jest częściej zbyt słabe światło, przez co produkty nie są widoczne dla klienta. Inną problematyczną kwestią są okna skierowane na wschód lub zachód. Jeśli promienie słoneczne są zbyt intensywne przez cały dzień, warto zainwestować w żaluzje lub rolety, które pomogą stworzyć przyjemny nastrój w cukierni lub piekarni. Bardzo intensywne, ale przy tym równomierne oświetlenie potrzebne jest raczej na produkcji, nie w samym lokalu. Pamiętaj, że odpowiednie oświetlenie sprzyja produktywności pracownika, który nie musi wytężać wzroku lub mocno się nachylać, by dostrzec detale. Żarówki i oprawy LED o zrównoważonym świetle dziennym dadzą ci przewagę w tworzeniu lepiej oświetlonego obszaru produkcyjnego.



Różne cele, różne oświetlenie
1. Oświetlenie główne – odpoczynek przy cappuccino
Oświetlenie główne jest kombinacją wpadającego przez okna światła naturalnego oraz zainstalowanych opraw oświetleniowych, kreuje ono dominujący nastrój w lokalu. Aby nasi klienci poczuli przyjemne odprężenie i zdecydowali się na dłuższą chwilę przy kawie, warto postawić na niższe natężenie światła o ciepłej barwie (2600-2700 K). Oprawy wiszące nad stołami czy kinkiety ścienne to doskonałe rozwiązania, kiedy chcemy stworzyć przytulne i klimatyczne strefy odpoczynku oraz relaksu.

2. Oświetlenie zadaniowe – chrupkość na wyciągnięcie ręki
Oświetlenie zadaniowe zwiększa funkcjonalność poszczególnych obszarów w lokalu. W piekarni, cukierni czy kawiarni to półki na kosze z pieczywem czy gabloty wypełnione apetycznymi deserami zasługują na szczególną uwagę i mają przyciągnąć wzrok kupujących.
– Nowoczesne rozwiązania LED są dedykowane określonym wyrobom spożywczym. Specjalnie dobrana temperatura barwowa światła na poziomie 2400 K, wysoki współczynnik oddawania barw powyżej 90, właściwy kąt nachylenia oraz odległość źródła światła od towaru wydobędą z naszych wypieków chrupkość, świeżość i apetyczny złotobrązowy odcień. W przypadku wystaw z deserami zawsze doradzam klientom wybór punktowych opraw o nieco chłodniejszej barwie światła (3000 K), które sprawią, że produkty będą wyglądać wyraziście i apetycznie. Warto podkreślić, że oprawy LED emitują znacznie mniej ciepła, od tradycyjnego oświetlenia żarowego, zatem odpowiedni projekt instalacji LED z dostosowanym natężeniem światła nie spowoduje wysychania czy psucia się żywności. Oprawy LED to także najbardziej energooszczędne i ekonomiczne w użytkowaniu rozwiązanie z perspektywy właściciela lokalu – wyjaśnia Filip Gabryelczyk, retail manager w Trilux Polska.



3. Oświetlenie akcentujące – wisienka na torcie
Oświetlenie akcentujące pełni funkcję dekoracyjną, podkreśla elementy architektury i wystroju wnętrza. Jeśli masz w swoim lokalu dzieła sztuki czy kolekcję fotografii przedstawiających historię działalności piekarni, cukierni czy kawiarni, kierunkowe oświetlenie akcentujące, np. na szynoprzewodach, wyeksponuje je i nada przestrzeni indywidualny charakter.


* * *

Podsumowując, dzięki profesjonalnie zaprojektowanemu oświetlenia, które uwzględnia psychologię zakupów, jesteśmy w stanie osiągnąć lepsze rezultaty sprzedażowe. Atrakcyjna wizualnie atmosfera i umiejętne podkreślenie tego, co w naszych produktach najlepsze, to ważny składnik przepisu na sukces!