Pochodząca z południowego Ekwadoru cukierniczka Pia Salazar, ubiegłoroczna zdobywczyni tytułu Najlepszego Cukiernika Ameryki Łacińskiej, otrzymała tytuł Najlepszego Cukiernika Świata 2023 w rankingu 50 Best Restaurants.
Salazar prowadzi restaurację Nuema założoną w 2014 roku z Alejandro Chamorro. Promuje i bada produkty swojego kraju, używając ich w kuchni, w deserach łączy smaki słodkie z pikantnymi, używając m.in. manioku, wodorostów, czarnego czosnku, drożdży, porów, fasoli tonka czy werbeny. Na stronie internetowej restauracji możemy przeczytać o “wyrażaniu bioróżnorodności Ekwadoru z perspektywy współczesnej i awangardowej”. Nuema w tym roku stała się pierwszą ekwadorską restauracją w rankingu najlepszych restauracji na świecie, na liście 51-100.
Salazar udowodniła, że bez ryzyka nie ma nagrody. Kiedy w 2014, otwierając swoją restaurację proponowała kolegom cukiernikom dodawanie grzybów do deserów, jej propozycja nie spotkała się z uznaniem.
Pia Salazar ukończyła studia kulinarne w Quito i Mexico City, następnie pracowała pod kierunkiem Astrid Gutsche, która wcześniej także zdobyła tytuł najlepszej cukierniczki Ameryki Łacińskiej. W jej restauracji poznała Alejandro Chamorro, z którym się związała - a nazwa ich wspólnej restauracji pochodzi od imion trójki ich dzieci: Nurii, Emilio i Martina. Salazar mocno pracuje nad rozwojem sceny kulinarnej Ekwadoru, która nie jest jeszcze zbyt mocno obecna i zauważalna w świecie.
Nagroda World’s Best Pastry Chef (którą w 2022 zdobył Rene Frank) to uznanie dla doskonałości w dziedzinie deserów i wypieków. Listę 50 Best Restaurants tworzy 1080 niezależnych ekspertów branży restauracyjnej.
ESS
źródło: theworlds50best.com