Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

„Chocolat 100% droit” – nowa pozycja wydawnicza na temat czekolady

dodano , Redakcja AU

Na rynku pojawiła się książka „Chocolat 100 % Droit” („Czekolada 100% Prawa”) poświęcona aspektom prawnym uprawy kakaowca i produkcji czekolady. Wydało ją wydawnictwo Editions Enrick B. Wstępem opatrzyła Katherine Khodorowsky, przewodnicząca Francuskiej Akademii Czekolady i Wyrobów Cukierniczych.

Czekolada zanim trafi na półki sklepowe i do naszych gospodarstw, musi przejść długą drogę produkcyjną, a tematyka z nią związana nie ogranicza się jedynie do kulinariów i cukiernictwa. To poważna część gospodarki w niektórych krajach. Pozycja „Chocolat 100% Droit” wydana została we Francji, gdzie czekolada jest ważnym składnikiem w tamtejszym wyrafinowanym cukiernictwie. Uprawa kakaowca i sama czekolada to temat wielu debat. Przedmiotem dyskusji, przedstawionych w książce, są jej spożycie, definicja czekolady (jaki produkt można nazwać czekoladą, a jaki zdecydowanie nie), uprawa kakaowca, zagrożenie wylesieniem lasów tropikalnych w związku z tą uprawą, opodatkowanie w krajach, gdzie jest spożywana, jej rola w gospodarce krajów producenckich, ochrona środowiska i praw pracowniczych w krajach producentów, a także reklama i własność intelektualna, jakie pojawiają się na końcu procesu wypuszczenia czekolady na rynek. Takie właśnie tematy zostały poruszone w książce liczącej 224 strony, gdzie teksty napisało kilkunastu autorów. Premiera miała miejsce w maju 2023 roku.