Po serii nagradzanych książek o tradycjach kulinarnych Szwecji, Norwegii, Finlandii, Korei, Japonii, przyszła pora na Polskę! Zdobywczyni nagród w konkursach m.in. Gourmand World Cookbook Awards, Magdale pracuje nad publikacją dotyczącą naszych rodzimych dań, słodkości i wypieków. Premiera książki w grudniu tego roku.
Pisarka, dziennikarka, orientalistka, wykładowczyni akademicka z pasją zajmuje się kuchnią poszczególnych krajów, poświęcając uwagę nie tylko przepisom kulinarnym, ale także kontekstowi historycznemu, zwyczajom, obrzędom, odniesieniom do sztuki i literatury. Tak jest również w przypadku jej najnowszej publikacji, „Tradycje kulinarne Polski”. Książka ukaże się za kilka miesięcy w formie darmowego e-booka. Będzie on prezentował na 300 stronach kuchnię Polski w całym przekroju historycznym począwszy do Słowian, poprzez czasy sarmackiej aż po współczesność. Znajdziemy tam informacje o znaczeniu jedzenia świątecznego i o obrzędach. Osobny rozdział poświęcony zostanie turystyce kulinarnej wraz z propozycjami miejsc do odwiedzenia, wzbogacony o 19 prostych przepisów na mniej znane dania z kuchni polskiej. Książka ukaże się co prawda jako e-book, ale niewykluczone, że pojawi się także w wersji drukowanej, a część nakładu trafi bezpłatnie do bibliotek w małych miejscowościach. "Tradycje kulinarne Polski" będą dostępne do darmowego pobrania na stronie Fundacji Bunkatura - https://bunkatura.pl/tradycje-kulinarne-polski/
Redakcja Mistrza Branży objęła patronat medialny nad tą niezwykle ważną i wartościową publikacją.