Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Cukiernictwo w wersji mini - pierwsza tego typu publikacja branżowa już dostępna!

dodano , Redakcja AU

Chef Xavi Donnay przedstawia 65 unikalnych receptur na słodkości małoformatowe. Słynne desery, kultowe ciastka i słodkości impulsowe znajdziemy w wersji na jeden kęs.

Mini to pierwsza branżoiwa książka o współczesnym cukiernictwie poświęcona ciastkom małoformatowym. Autorem długo wyczekiwanej publikacji jest Xavi Donnay - chef odpowiedzialny za desery w nagrodzonej trzema gwiazdkami Michelina restauracji Lasarte w Barcelonie, zdobywca nagrody Best Pastry Chef in the World w 2020 roku (Best Chef Awards). Publikacja ukazała się nakładem wydawnictwa Books For Chefs.

 

 

W książce o objętości 360 stron znajdziemy 65 kreacji, podzielonych na poszczególne działy, reprezentujące rodzaje słodkości: sables,  makaroniki, choux, gianduja., słodkości klasyczne, słodkości alternatywne i czekoladki. Swoją uwagę poświęca również wielkim klasykom cukierniczym; Saint Honorés, xuixos, tiramisús czy francuskie tosty. Xavi Donnay chce, aby czytelnik znalazł w książce idealnego sprzymierzeńca do produkcji asortymentu ciastek małoformatowych i powielania ich tyle razy, ile potrzeba, zarówno pod względem rodzaju, formatu, surowców i smaku. Książka nie tylko dzieli przepisy na konkretne działy, ale także zawiera indeksy i tabele, które porządkują treść w oparciu o różne kryteria. Każda słodkość nie może przekraczać średnicy 3 cm!