Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Tak powstają piece Unox

dodano , Redakcja AU

Piec to serce każdej piekarni i cukierni. Jak właściwie powstają te nowoczesne urządzenia dla gastronomii? Czym różnią się poszczególne modele? Jak szybko można upiec w nich ćwiartkę kurczaka albo chleb? Nasza redakcja poleciała do fabryki pieców marki Unox, by znaleźć odpowiedzi na te pytania.

W niezwykłą podróż udałyśmy się wraz z innymi dziennikarzami z branży gastronomicznej na zaproszenie Unox, międzynarodowej marki pieców z siedzibą i fabryką w Padwie we Włoszech. Firma powstała w 1990 roku i wkroczyła na rynek profesjonalnych pieców z produktem, który umożliwiał pieczenie chleba i croissantów bez ich wcześniejszego rozmrażania. W ten sposób od razu zyskała pozycję lidera, również dzięki nowej technologii AIR.MaxiTM, która gwarantuje równomierne rozprowadzanie powietrza przy użyciu systemu wielu wentylatorów.

 


Podczas zwiedzania fabryki uderzył nas fakt, że pracuje w niej bardzo dużo kobiet i osób młodych. Większość procesów jest zmechanizowana. O wizji firmy, która polega na skupieniu na człowieku (pracowniku i kliencie), opowiadali Artur Przybylak oraz Damian Nielaba. Jak działają piece Unox, uczestnicy wydarzenia sprawdzili na własnych podniebieniach, ponieważ towarzyszył mu pokaz wraz z degustacją. Podczas niego prezentowane były możliwości SPEED-X, czyli pierwszego pieca elektrycznego na świecie z funkcją mikrofali, przyspieszonego pieczenia (pół kilograma kurczaka w 15 minut!) i automatycznego mycia.