Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Truskawki, imbir i śmietana, czyli królewski deser Karola III

dodano , Redakcja AU

Oficjalnym deserem serwowanym podczas uroczystości koronacyjnych nowego monarchy, Karola III, będzie truskawkowo-imbirowy pucharek, za którego recepturą stoi znany brytyjski szef, Adam Handling.

Trifle to tradycyjny angielski deser na zimno składający się z biszkoptu i owoców pokrytych warstwami kremu, galaretki oraz śmietany. Tego typu deser pojawił się nie raz na królewskim stole, m.in. z okazji platynowego jubileuszu Królowej Elżbiety. Tym razem szef Adam Handling stworzył orzeźwiającą wiosenną odsłonę trifle z okazji koronacji Karola III. Receptura została podana kilka dni temu do ogólnej wiadomości, tak by cukiernie czy restauracje mogły serwować królewski deser każdemu, kto będzie miał ochotę włączyć się w obchody. W jej skład wchodzą świeże truskawki, galaretka truskawkowa, krem imbirowy, ubita śmietana oraz ciasta Yorkshire Parkin.

 


Zapytany o inspirację dla tego dania, Handling powiedział: „Myślę, że trifle to jeden z tych deserów, które u wielu ludzi wywołują nostalgię. To moja nowoczesna interpretacja wspomnień z dzieciństwa, wykorzystująca najlepsze brytyjskie składniki – szkockie truskawki, Ciasto Yorkshire Parkin oraz jajka i nabiał od brytyjskich farmerów. 

źródło >>> KLIK!