Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Wiosna w cukierni i piekarni z nowym Mistrzem Branży

dodano , Redakcja AU

Sernik idealny, czyli jaki? Jaką rolę jajko odgrywa w wypiekach? Wiosenne kwiaty z cukru krok po kroku. Historia piekarni Versailles. A na naszej okładce kobieta biznesu, która z branży reklamowej przerzuciła się na lukrowanie pierników. Branżowa Osobowość Roku - Agnieszka Krenc! Zapraszamy do lektury nowego Mistrza Branży.

 

Wieloletnie doświadczenie w branży reklamowej połączyła z lukrem. Śmieje się, że nie prowadzi pracowni cukierniczej, a słodką agencję marketingową. Obsługuje prestiżowe marki takie jak Lego, Swarovski, Guess. Nie miała farta, tylko mnóstwo uporu i śmiałości, by wykonać telefon do klienta. O tym jak tworzy się ciasteczka lukrowane na miarę opowiada Agnieszka Krenc, laureatka tytułu Osobowość Roku 2022 i właścicielka firmy Krenc Kruszy. Rozmowę z gwiazdą naszej okładki czytajcie na str. 8.

 

 

Chciała łączyć tradycyjne receptury z nowoczesnym cukiernictwem. Warunek był jeden, wszystko musiało mieć dobry smak. Stąd też wzięła się nazwa jej cukierni – Manufaktura Smaku. Smak ten uzyskuje dzięki starannemu rzemiosłu, ale też miłości z  którą wykonuje pracę. Dziś jej cukiernia jest kwintesencją miejsca, które chciała od zawsze stworzyć - o swojej drodze do spełnionego marzenia opowiada Izabela Greń na str. 20.

 


To jedno z najpopularniejszych ciast nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Istnieją niezliczone wariacje sernika, ale jedno jest pewne - najlepsza jest tak puszysta i kremowa. Czy istnieje przepis na sernik idealny? Jakie są najczęstsze błędy przy jego pieczeniu i jak ich uniknąć. Tajniki tego ciasta znajdziecie na str. 26.

 


Recepturę na sernik, jak też wielkanocne i wiosenne specjały szukajcie na  str. 52-64.

 


Jajka odgrywają niezwykle istotną rolę nie tylko w serniku, ale we wszelkich produktach cukierniczych, takich jak biszkopty, babki, musy czy bezy. Tworzą strukturę, nadają stabilność, pomagają zagęszczać i emulgować kremy. Dodają puszystości i wilgoci wypiekom, a nawet mogą działać jako klej lub glazura. Wszystko o jajku znajdziecie na  str. 50.

 

 

Projektując tort na wiosenne przyjęcie, możemy dopasować go kolorystycznie do dekoracji sali albo użyć takich samych kwiatów, by stanowiły spójną całość.  Co jednak. kiedy kwiaty zdobiące stoły sali są trujące i nie możemy wykorzystać ich do dekoracji tortu? Żonkile, narcyzy czy tulipany są absolutną podstawą wiosennych i wielkanocnych dekoracji, ale żaden z nich nie może być dopuszczony do kontaktu z żywnością. Nie oznacza to jednak, że musimy zrezygnować z kwiatowych tortów w ogóle, wręcz przeciwnie. Jak wykonać jadalne cukrowe kwiaty? Izabela Skibińska (Kawał Ciacha) prezentuje na str. 40.

 

 

Przedwojenna cukiernia i piekarnia Edmunda Gwizdalskiego uchodziła za wzorcową. Posiadała wiele lokali w Warszawie, ciesząc się opinią doskonałej jakości ciast i pieczywa. Jak ta legenda została zbudowana? O legendarnej Versailles przeczytacie na str. 30.

 


SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Ciastka lukrowane na miarę – rozmowa z Agnieszką Krenc
Kolorowa babeczka – rozmowa z Alicją Atmin
Słodycz na gorzkie czasy – rozmowa z Izabelą Greń

Mistrz produkcji
A na deser… sernik
Versailles – historia piekarni
Za drzwiami piekarni
Rok 2023 rozpoczęty
Wiosna na torcie
Kilka uwag przed sezonem
Jego ważność jajko

Receptury
Babka piaskowa pistacjowa
Chleb z kiełkami owsa
Wielkanocna radość
Jagodowa margaretka
Babka adwokatka
Babka ukraińska
Soczysta babeczka drożdżowa
Jogurtowy raj
Babka czekoladowa
Bezglutenowy biszkopt
Tort bezowy
Sernik limonkowy

Mistrz zarządzania
Zarządzanie jakością, zarządzanie informacją
Sklep piekarniczy… czy coś jeszcze?

Flash news

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej >