Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Nowy rok, nowe wydanie Mistrza Branży

dodano , Redakcja AU

Jaki kolor powinny mieć zarówno ściany jak i ciastka w 2023? Czy w czasach kryzysu warto inwestować w siebie i swój biznes? Z czego i gdzie się szkolić? A na naszej okładce - Sara Szal, właścicielka butikowej cukierni i bistro Mono.

Miała być przytulna kawiarenka z wegańskimi ciastami. Powstały cukiernia z monoporcjami i wytworne bistro Sara Szal, właścicielka cukierni Mono, mierzy wysoko i marzy z rozmachem. Zrealizowała swój plan w 200%, mimo iż zaczynała od zera. Ze znikomą wiedzą i bez budżetu. Jak jej się to udało? Czy Bielsko-Biała było gotowe na tego typu słodkości? Dlaczego, mimo kryzysu, Sara wciąż inwestuje w firmę i rozwija swoje marzenie? Czytajcie wywiad numeru na str. 8.

 


Twierdzą skromnie, że ich chleb to żadna magia. Tylko mąka i woda. Jednak klienci o bochenkach ze Stacji Chleba mówią: dzieło albo ideał. Kamil Bochniak i Dawid Rybarz, właściciele Stacji Chleba, opowiadają, jak lokalna piekarnia rzemieślnicza radzi sobie w kryzysowej rzeczywistości. Rozmowę znajdziecie na str. 14.

 


Czy tradycyjne drożdżówki i wuzetki mogą sąsiadować w witrynie z wykwintnymi eklerami lub monoporcjami? Owszem! Anna Siwiec-Kaczmarczyk, właścicielka cukierni pod własnym imieniem, kocha bowiem francuskie cukiernictwo tak bardzo jak swoje rodzime tradycje, które pielęgnuje już od blisko 30 lat. A także... malarstwo. Dlaczego wybrała karierę cukierniczą? Odpowiedzi na to pytanie szukajcie na str. 20. 

 


Dlaczego akurat smoczy owoc został mianowany owocem roku 2023? W jaki sposób przełożyć wybór koloru roku - Viva Magenta! na ciastka i desery? Jaki trend wyprzedza modę na jedzenie roślinne? O tym, co w świecie szeroko pojętej gastronomii piszczy i najpopularniejszych wyborach konsumentów piszemy w artykule na str. 24.

 


A w lutym niezmiennie od lat bezkonkurencyjnym wyborem łasuchów jest pączek. I jemu poświęcamy miejsce w tym wydaniu. Ale też inspirujemy innymi pomysłami na karnawał i Tłusty Czwartek. Receptury na minipączki z twarogiem, oponki, ciastka wulkany, pączki wegańskie z adwokatem i inne smakołyki znajdziecie na str. 31

 


Co roku w styczniu miliony osób na świecie zapisują w kalendarzu ważne plany i postanowienia na ten rok. Naszą zaś tradycją jest wypisanie wszelkich miejsc, gdzie któryś z tych postanowień możecie zrealizować. Innymi słowy na str. 58 znajdziecie na naszych łamach zestawienie akademii i miejsc szkoleniowych w całej Polsce. Zdobywanie wiedzy, nabywanie doświadczenia i rozwijanie siebie to dobry plan na nowy rok. Pozostawiamy Was z pełnym inspiracji pierwszym wydaniem Mistrza Branży.

 


SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Śmiałe marzenia, działanie z pasją – rozmowa z Sarą Szal
Czujemy miętę do chleba – rozmowa z Kamilem Bochniakiem i Dawidem Rybarzem
Estetka w cukierni – rozmowa z Anną Siwiec-Kaczmarczyk

Mistrz produkcji
Smaczne rokowania na nowy rok
Powtórka z pączków

Receptury na tłusty czwartek

  • Ciastka wulkany
  • Pączki wegańskie z nadzieniem o smaku advocat
  • Oponki
  • Minipączki twarogowe z nadzieniem
  • Kule z mlecznej czekolady
  • Fioletowe spring rollsy
  • Figi w kremowym sosie z gorgonzolą


Za drzwiami piekarni
Suska sechlońska – zimowy specjał
Szef kuchni pisze

Mistrz zarządzania
Piekarnictwo w dawnym Krakowie – rozmowa z Marcinem Gadochą
Przedstawiamy kolor 2023 roku – karminowa królowa Viva Magenta!!!
Nauki nigdy dość!
Gdzie się szkolić w Polsce – wykaz 2023

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej >