Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Nowy król galette des rois!

dodano , Redakcja AU

Słynny francuski wypiek serwowany z okazji święta Trzech Króli zyskał nowego mistrza. Jest nim 37-letni Hervé Bodet.

 

Na początku grudnia br. we Francji wybrano mistrza galette des rois – Hervé Bodet. Galette des rois to wypiek z ciasta francuskiego przekładanego masą migdałową. Jest nieodzownym elementem kuchni francuskiej na święto Trzech Król. Hervé Bodet to piekarz-cukiernik z miejscowości  Château-Renault. Swoją przygodę z cukiernictwem i piekarnictwem zaczął bardzo wcześnie, bo już jako 15-latek. Po kilku latach pracy w wielu miejscach znalazł się w znanej cukierni „Aux Délices de Pierre”, której pracownicy byli trzykrotnymi laureatami konkursu na najlepszego maślanego croissanta. Teraz przyszedł czas na nagrodzenie galette des rois.

 

 

Narodowa Konfederacja Francuskiego Piekarnictwa i Cukiernictwa (La Confédération Nationale de la Boulangerie-Pâtisserie Française) postanowiła zorganizować konkurs na to ciasto, podnosząc go do rangi konkursu krajowego. Zmagania cukierników trwały osiem godzin. Mieli oni za zadanie przygotować dwie galette des rois o średnicy 30 cm na bazie otrzymanych składników: mąki, masła, jaj, soli, cukru, śmietany, pełnego mleka i zblanszowanych, mielonych migdałów. Ceremonia rozdania nagród miała miejsce w zamku królewskim w Amboise. Zdobywcy pierwszego miejsca Hervé Bordet, towarzyszyli: Eric Orget, który zajął drugie miejsce i Frédéric Béliard, uhonorowany trzecim miejscem. Jury oceniało m.in. smak, listkowanie ciasta, udekorowanie i wypieczenie. Konkurs był znakomitą reklamą ich umiejętności w czasie, kiedy galette des rois będą jednym z najbardziej poszukiwanych ciast. 

K.Sz.