Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kruche ciasteczko dobre na wszystko!

dodano , Redakcja AU

Trzy francuskie przedsiębiorczynie wypuściły na rynek kruche ciasteczka pod marką „Kignon”. Do ich wypieku użyły mąki z... niesprzedanego pieczywa.

W czasach kiedy marnuje się bardzo dużo jedzenia rocznie, niektórzy właściciele firm szukają sposobów na to, by wykorzystać to, co zostało już wyprodukowane, ale nie sprzedane. Jak wielki jest problem marnotrawstwa np. we Francji świadczą liczby. Wyrzuca się tam około 10 milionów ton jedzenia rocznie, jeszcze nadającego się do spożycia. Czołowe miejsce jeśli chodzi o marnowanie zajmuje niestety pieczywo. Francuzi wyrzucają rocznie aż 600 milionów bagietek, z czego 200 trafia do kosza od razu w piekarni. Dlatego trzy inżynierki po fakultecie z agro-żywienia postanowiły z niesprzedanego pieczywa produkować mąkę, a z niej piec kruche ciasteczka. 

Biscuiterie Handi-Gaspi

Swój sklep nazwały „Biscuiterie Handi-Gaspi”. Biscuit to po francusku „kruche ciasteczko”, skrót handi pochodzi od słowa „handicapé” i oznacza osobę niepełnosprawną, drugi skrót „gaspi” zaczerpnięto od słowa ”gaspillage”, co oznacza „marnotrawstwo”. Biscuiterie (możemy to przetłumaczyć jak sklep z ciastkami) powstała w 2021 roku. Właścicielki kierowały się nie tylko względami ekologicznymi, tworząc ten biznesowy koncept, ale także chęcią niesienia pomocy osobom upośledzonym umysłowo w znalezieniu pracy. Wszystkie trzy założycielki firmy: Katia Tardy, Alix Guyot i Louise Douillet pracowały wcześniej w stowarzyszeniu w Nantes, które propagowało aktywizację zawodową osób niepełnosprawnych oraz ideę przeciwdziałania marnotrawstwu żywności, więc grunt pod oryginalny pomysł, jakim jest ich „Biscuiterie Handi-Gaspi”, był solidny. Poza tym panie znają się na swojej pracy, a ich wcześniejsze doświadczenie zawodowe procentuje w prowadzeniu własnej firmy.  Alix była swego czasu specjalistką  rozwoju produktu, stąd dobrze wie, jak wypiekać ciasteczka z wykorzystaniem mąki pozyskiwanej z czerstwego pieczywa, Louise zna się na poszczególnych etapach produkcji, bo pracowała w firmie o podobnym profilu, a Katia Tardy, swoje doświadczenie pracy w Grupie Nestlé jako marketingowiec, wykorzystuje teraz we własnym biznesie. Osoby niepełnosprawne nie są zatrudniane bezpośrednio przez właścicielki, ale we współpracy z jedną z firm działającej jako miejsce pracy dla osób niepełnosprawnych w ramach „Établissement et service d’aide par le travail” w skrócie ESTA (nasz odpowiednik Zakładu Pracy Chronionej).

Cookies aux pépites de chocolat, sablés citron amande, chocolat noisette

To niektóre rodzaje sprzedawanych słodkości. „Biscuiterie Handi-Gaspi” ma opracowane kilka receptur na słodkie ciasteczka np. czekoladowe, z kawałkami czekolady, czekoladowe o smaku pomarańczy, orzecha, czysto maślane lub z dodatkiem gryki. W planach jest wprowadzanie do asortymentu ciasteczek słonych. Ciasteczka są sprzedawane pod marką „Kignon”. Do wypieku wszystkich rodzajów używa się mąki pozyskanej z recyklingu niesprzedanego chleba. Właścicielki ratują 30 ton czerstwego pieczywa w ciągu roku. Swoją działalność dziewczyny z „Biscuiterie” promują piosenką, którą nagrały spontanicznie i z przymrużeniem oka. 

Tekst: Katarzyna Szarek

Zdjęcie: KLIK!