Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Pierwsze Mistrzostwa Praliny

dodano , Redakcja AU

Mistrzowie praliny zmierzyli się na w zamku Lacroix- Laval w małej francuskiej miejscowości Marcy l’Etoile (region Owernia-Rodan-Alpy).

Francuscy mistrzowie piekarnictwa i cukiernictwa dokładają wszelkich starań, by dbać o wysoki poziom w swoich dziedzinach. W tym celu organizują konkursy, co jakiś czas poszerzając obszary, gdzie mistrzowie fachu rywalizują na najlepszy produkt. Najbardziej znane konkursy to te na najlepsze bagietki i croissanty. Tym razem postanowiono poddać ocenie jury efekty zmagania z praliną i wypieki z jej wykorzystaniem. Należy zaznaczyć, że we Francji pralina to nie to samo, co czekoladka (jak przyjęło się w Polsce i wielu innych krajach). Tym mianem określa się mieszankę orzechów, migdałów, wanilii i cukru. Często w postaci pasty, która stanowi nadzienie innych produktów cukierniczych. Albo też same migdały w cukrze, często barwione na czerwono.

Mistrzostwa trwały od 28 do 30 października 2022 roku. Rywalizacja podzielona była na trzy kategorie: 1) pralina w brioszce 2) pralina w tarcie 3) pralina w kreacji kulinarnej. Zwycięzcą w kategorii „pralina w brioszce” (meilleure brioche à la praline) został Pascal Serre, w kategorii „pralina w tarcie” (meilleure tarte à la praline) został Nicolas Pépin, a w kategorii „kreacja kulinarna z praliną” (meilleure création culinaire originale à la praline) został Daniel Lhortolat.

 

zdjęcie: /boulangerie-bakery.com

 

Zwycięzca w kategorii „Najlepsza tarta z praliną” - Nicolas Pépin z Lyonu uznał organizację mistrzostw jako prawdziwy hołd dla pasji i kunsztu zajmujących się nią cukierników. Nagroda specjalna „Praline d”Honneur” przypadła rodzinie Chapel, która opracowała recepturę tarty z pralinami, serwowanej w swojej restauracji w miejscowości Mionnay od 1970 roku.

K.Sz.