Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek znów w gronie nominowanych do książkowych "oskarów"

dodano , Redakcja AU

Tak określane są nagrody w konkursie Gourmand World Cookbook Awards, w którym po raz kolejny nominowano książkę Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Tym razem doceniono „Tradycje kulinarne Norwegii”.

Gourmand World Cookbook Awards to prestiżowe nagrody przyznawane od 1995 roku książkom kulinarnym. Polka, Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest kilkukrotną laureatką tych nagród za książki o tradycjach kulinarnych wybranych krajów. Opisywała zwyczaje Polski, Japonii, Szwecji i Finlandii.

 


Wszystkie jej pozycje otrzymywały nagrody i wyróżnienia. „Japońskie słodycze” i „ Polish culinary paths” zostały uznane za najlepsze książki w 25-letniej historii nagrody Gourmand World Cookbook Awards. W listopadzie tego roku jej „Tradycje kulinarne Norwegii” przeszły pomyślnie pierwszą selekcję i otrzymały nominację w kategorii „Nordic”.  – Jeśli gwiazdka mogłaby się zacząć w listopadzie, to dla mnie już jest – żartowała w swoich mediach społecznościowych.  Faktycznie nie mogła wyobrazić sobie lepszego prezentu gwiazdkowego jak właśnie nominacja. Zapytana przez „Mistrza Branży” co najbardziej przypadło jej do gustu w kuchni norweskiej jeśli chodzi np. o słodkie wypieki, odpowiedziała Lubię bułeczki pachnące cynamonem i kardamonem. Do kawy, której piję dużo, świetnie pasują też skolebrød (dosł. szkolny chleb lub szkolne bułki) - pszenne, miękkie drożdżówki z kremowym, waniliowym nadzieniem posypane wiórkami kokosowymi. Mam też dużą słabość do fattigmannbakkels - wypieków przypominających nasze faworki czy kransekake - ciasta składającego się z wielu ułożonych na sobie oponek o wyrazistym migdałowym smaku dodała. Gala finałowa konkursu Gourmand World Cookbook Awards odbędzie się w Szwecji w ramach Umea Food Symposium 2 (25-28 maja 2023). Za Magdę trzymamy kciuki i życzymy powodzenie w tym bardzo ważnym światowym wydarzeniu poświęconym kulturze kulinarnej.