Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Bagietka wiedeńska uznana za viennoiserie

dodano , Redakcja AU

La baguette viennoise, czyli bagietkę wiedeńską łączyły ze słodkimi wypiekami, nazywanymi we Francji viennoiserie, podobnie brzmiące nazwy. Jednak nie oznaczyły one takiej samej kategorii produktów. Do czasu.

Na prośbę Narodowej Konfederacji Francuskiego Piekarnictwa i Cukiernictwa (Confédération Nationale de la Boulangerie Pâtisserie Française), Dyrekcja Generalna Konkurencji, Konsumpcji i Przeciwdziałania oszustwom podatkowym (polski odpowiednik Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów) zmieniła definicję bagietki wiedeńskiej i od tej pory może ona być zaliczana do kategorii „viennoiserie” tj. słodkich wypieków typu croissant, pain au chocolat, pain au raisin itp., a nie do kategorii „pieczywo”. Do tej pory bagietka wiedeńska była uznawana właśnie za rodzaj pieczywa. Stając się viennoiserie musi zawierać w swoim składzie cukier, tłuszcz, fakultatywnie mleko. 

 

zdjęcie: Freepik.com


KSz