Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mickaël Forcher zwycięzcą pierwszej edycji konkursu na Mistrza Pain au Chocolat

dodano , Redakcja AU

Pain au chocolat jest jednym z popularniejszych słodkich wypieków we Francji. Bułeczka z ciasta półfrancuskiego z dodatkiem drożdży wypełniona kremem czekoladowym towarzyszy często porannym posiłkom Francuzów bądź podwieczorkom.

Francuskie Stowarzyszenie Piekarnictwa i Cukiernictwa (Confédération Nationale de la Boulangerie Pâtisserie Française) zorganizowało 29 października 2022 roku pierwszą edycję Mistrzostw Pain au Chocolat (Master du Pain au Chocolat) podczas odbywającego się Salon du Chocolat. Dotychczas zmaganiom konkursowym podlegały bagietki, croissanty, teraz przyszedł czas na pain au chocolat. Do konkursu przystąpiło 38 piekarzy – cukierników. Jego celem – podobnie jak w przypadku konkursu na croissanty – jest docenienie wypieków rzemieślniczych w piekarniach zrzeszonych w lokalnych organizacjach zawodowych, które kultywują tradycyjne piekarnictwo i cukiernictwo. Jury pod przewodnictwem Xavier Bordet wybrało najlepszy pain au chocolat oceniając wypieczenie, wygląd, smak, listkowanie, nadzienie i połysk.

 

Zwycięski wypiek (www.facebook.com/ausoleilbymickaelforcher/

 

Pain au chocolat nie były przygotowywane na miejscu. Uczestnicy konkursu musieli dostarczyć po 5 sztuk pain au chocolat, upieczonych wcześniej. Od uczestników wymagano, by piekarnia rzemieślnicza, w której pracują, należała do organizacji zrzeszającej piekarzy – cukierników rzemieślniczych w danym departamencie. Pierwszą nagrodę zdobył Mickaël Forcher z piekarni „Boulangerie-Pâtisserie Au Soleil” w Poissy, drugie miejsce przypadło Christophowi Duboisz piekarni„Aux Doux Fournils” z miasteczka Pontalier, a trzecie Léo Paumardowi z piekarni „Boulangerie-Pâtisserie Paumard” z gminy Cantenay-Épinard. Christophe Dubois i Léo Paumard brali również udział w konkursie na najlepszego croissanta, o którym pisaliśmy, gdzie zajęli drugie ( Christophe Dubois) i trzecie ( Léo Paumard) miejsce. 

 

 

zdjęcie: /boulangerie-bakery.com/


K.Sz.